Het Steen is vanaf vrijdagmiddag open voor het publiek. Ook de werfomheining rond het gebouw is verdwenen. 

Het Steen is vanaf vrijdagmiddag open voor het publiek. Ook de werfomheining rond het gebouw is verdwenen. © Patrick De Roo

Het Steen gaat weer open na omstreden renovatie: Antwerpenaren kunnen nu zelf hun mening geven

Antwerpen -

Eindelijk kunnen toeristen en, misschien wel vooral, de Antwerpenaar een oordeel vellen over het gerestaureerde en vernieuwde Steen. Het voormalige Nationaal Scheepvaartmuseum opent vrijdag de deuren als toeristisch onthaalcentrum van de stad en iedereen kan zelf een kijkje gaan nemen.

Patrick Van de Perre

“Over smaken kan worden geredetwist, maar niet over dit. Ik zie een soort van functionaliteit op de rand van het pathologische, niks fierheid, niks besef, ongegeneerd zichzelf: zelfhaat in stenen”, zei de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers enkele maanden geleden, toen de eerste contouren van de nieuwbouw aan het Steen duidelijk werden.

 

 ©  Patrick De Roo

Sindsdien is de discussie over de restauratie van het Steen, en dan vooral de nieuwbouw, nooit gaan liggen. Een mens zou haast vergeten dat er jarenlang in het historische gebouw gewerkt is om er een toeristisch onthaalcentrum van te maken en dat het meer is dan een nieuw en gecontesteerd bijgebouw.

Het Steen zal in de eerste plaats een onthaalcentrum voor toeristen worden. De toeristische dienst, die nu nog enigszins verscholen op de Grote Markt zit, verhuist naar het oudste gebouw van de stad en de passagiers van zeecruises wandelen rechtstreeks van boord, via het nieuwe ponton, de oude burcht binnen.

Een hologram en een maquette

Het Visitor Centre in het Steen wordt het nieuwe zenuwcentrum om toeristen en dagjesmensen tot rondleidingen, museumbezoek en andere attracties in Antwerpen te verleiden. Er liggen ook folders, plattegronden en de onvermijdelijke toeristische gadgets klaar.

 

 ©  Patrick De Roo

Op de eerste verdieping van het Steen is The Antwerp Story gevestigd. Dat is een parcours doorheen elf kamers, waarin een korte geschiedenis en de troeven van de stad worden getoond. De bedoeling is dat zowel toeristen als de Antwerpenaren zelf hier aan hun trekken komen.

Blikvangers op het parcours moeten onder andere een 360-gradenprojectie van de haven en een maquette van de Boerentoren worden. Ook een bekende Antwerpse modeontwerper doet zijn of haar zegje. Zij het als hologram.

Het terras op het dak van het Steen moet letterlijk en figuurlijk een nieuwe blikvanger worden. Het dakterras is het eindpunt van The Antwerp Story, maar kan ook apart bezocht worden. Vanop het terras, dat ook met een lift te bereiken is, hebben de bezoekers een ruim uitzicht op de Schelde en de stad.

“Niet alleen maar kritiek”

Ondanks de kritiek op de verbouwingen, en dan vooral de nieuwbouw, is de verwachting dat de Antwerpenaar het Steen 2.0 snel in de armen zal sluiten. Dat denkt ook de architect Philippe Viérin van noAarchitecten, dat het nieuwe onthaalgebouw ontwierp.

 

 ©  Patrick De Roo

“Iedereen heeft er een mening over en het gebouw laat niemand onberoerd. Dat is eigenlijk alleen maar een goede zaak. En niet iedereen is negatief, er zijn ook veel positieve reacties op de manier waarop het Steen is aangepakt”, zegt de architect.

Philippe Viérin hoopt dat mensen de tijd nemen om het Steen te komen bekijken nu de verbouwingen volledig achter de rug zijn. “We hebben in het ontwerp wel degelijk rekening gehouden met het oude gedeelte. De kleurovergang van het oude naar het nieuwe deel is daar onderdeel van.”

Verder wijst de architect erop dat de nieuwbouw onderaan gesloten is en geen ramen heeft. “Net zoals dat bij de oude burcht het geval is. Op die manier zal het Steen trouwens ook in de toekomst beschermd zijn tegen de Schelde wanneer het water over de rand van de kaaien komt”, aldus nog de architect.

Info en openingsuren www.visitantwerpen.be/hetsteen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio