© BFM

Storm Aurore zorgt voor grote schade in Antwerpen: stroompanne, omgewaaide stelling en bomen op auto’s en woning

Brasschaat, Schoten, Schilde, Wommelgem -

Het stormweer heeft donderdag lelijk huisgehouden in Antwerpen. Ook in de randgemeenten ging het er stevig aan toe. De Brandweer Zone Rand ontving maar liefst 300 oproepen. Vooral de gemeenten Brasschaat, Schoten en Schilde zijn zwaar getroffen.

nelo, jtp, jaa

LEES OOK: Storm Aurore bezorgt brandweer veel werk in regio Rivierenland: meer dan 100 oproepen in enkele uren tijd

Weggeblazen vrachtwagens op de E19, omgewaaide stelling in Antwerpen, omgevallen bomen, … De oproepen over stormschade stroomden binnen bij de Antwerpse brandweerzones. Bij Brandweer Zone Antwerpen zitten ze momenteel aan 126 oproepen. Bij Brandweer Zone Rand staat de teller op 300 oproepen.

De grootste pijnpunten lagen in de gemeenten Brasschaat, Schoten en Schilde, de meest groene gemeenten. 

De grootste pijnpunten lagen in de gemeenten Brasschaat, Schoten en Schilde, de meest groene gemeenten. ©  BFM

“Het ging vooral over takken en bomen die zijn losgekomen en de rijbaan blokkeerden”, vertelt Jessica De Boeck, communicatiemedewerkster van brandweer zone Rand. “De oproepen zijn beginnen binnenkomen rond 5 uur, met een piek tijdens de ochtendspits. Mensen gaan dan de baan op, maar het wordt ook licht, waardoor schade meer zichtbaar wordt.”

Omgevallen boom verspert rijbaan in Wommelgem.

Omgevallen boom verspert rijbaan in Wommelgem. © BFM

“Vanuit al onze 21 randgemeenten kregen we oproepen”, gaat De Boeck verder. “Maar de grootste pijnpunten lagen vooral in de gemeenten Brasschaat, Schoten en Schilde, de meest groene gemeenten.”

Omgevallen bomen

Vooral de omgevallen bomen zorgden voor heel wat hinder. In Brasschaat viel een boom op de rijbaan op de Bredabaan. In de Kasteeldreef in Schilde kwam een boom op twee auto’s terecht. “Gelukkig stonden de auto’s geparkeerd en gaat het enkel om materiële schade”, zegt De Boeck.

Een boom kwam op twee auto’s terecht in de Kasteeldreef in Schilde.

Een boom kwam op twee auto’s terecht in de Kasteeldreef in Schilde. © BFM

Nog in Schilde, in de Kempischveldweg belandde een boom op het dak van een woning. Omdat de vrees bestond dat de zware stam in de woning zou terechtkomen, kreeg de brandweer bijstand van een takeldienst. Met een kraan werd het gevaarte veilig op de grond gehesen, waar de brandweer de boom in stukken zaagde en de oprit kon vrijmaken. Het dak wordt nu hersteld door particulieren.

Een boom belandde op het dak van een woning in de Kempischveldweg in Schilde.

Een boom belandde op het dak van een woning in de Kempischveldweg in Schilde. © BFM

In Schoten was er dan weer gevaar door ‘knuffelende’ bomen. Een zowat twintig meter hoge boom in de Papenaardekenstraat viel donderdagochtend bijna om na een stevige rukwind. Een stoere laanboom die wel rechtop bleef staan, kon gelukkig verhinderen dat hij schade aanrichtte.

Knuffelende bomen in de Papenaardekenstraat in Schoten.

Knuffelende bomen in de Papenaardekenstraat in Schoten. © JAA

Industrieterrein zonder stroom

In Wommelgem zat een industrieterrein langs de Oelegemsesteenweg heel de ochtend zonder stroom door het stormweer. Verschillende omgewaaide bomen rukten enkele hoogspanningskabels af.

Volgens burgemeester Frank Gys (N-VA) werden de bomen langs de Oelegemsesteenweg onlangs nog nagekeken door een boomchirurg. “Die bomen waren dus perfect gezond, maar het probleem is dat ze met wortel en al zijn losgekomen omdat ze onvoldoende verankerd zaten in de bodem”, zegt hij. “Toen ze omvielen, hebben de wortels ook de waterleiding geraakt. Enkele bomen zijn op de weg terechtgekomen, enkele anderen leunen tegen de hoogspanning aan.”

Industrieterrein langs de Oelegemsesteenweg in Wommelgem heel de ochtend zonder stroom door omgevallen boom.

Industrieterrein langs de Oelegemsesteenweg in Wommelgem heel de ochtend zonder stroom door omgevallen boom. © BFM

Watermaatschappij Pidpa was ter plaatse om de waterleiding af te sluiten en te herstellen. Ook hoogspanningsnetbeheerder Elia kwam ter plaatse om de geraakte hoogspanning af te sluiten en te herstellen.

Oelegemsesteenweg in Wommelgem.

Oelegemsesteenweg in Wommelgem. © BFM