Een pakkend moment op de openluchtviering op de speelplaats van de Vrije Basisschool was het onverwacht bezoek van Charles Soffers (90). 

Een pakkend moment op de openluchtviering op de speelplaats van de Vrije Basisschool was het onverwacht bezoek van Charles Soffers (90). © Marc Wouters

Scouts van Sint-Mariaburg viert 80 jaar met ontbijt

EKEREN-BRASSCHAAT -

De 53ste scouts van Sint-Mariaburg is jarig. Vrijdag om 7u worden alle leden in uniform uitgenodigd om samen in het scoutslokaal te ontbijten. Vrijdag is trouwens het de dag van de jeugdbeweging en dus een mooie moment om meteen onder elkaar de 80ste verjaardag van de scoutsafdeling te vieren.

Bontë De Coster met de nieuwe das en Maarten Verschueren toont de oude bruingrijs.

Bontë De Coster met de nieuwe das en Maarten Verschueren toont de oude bruingrijs. © Marc Wouters

Het grote verjaardagfeest voor de leden, familie en vrienden is net achter de rug. “Het aantal meevierders heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen”, zegt een van de 4 groepsleiders Bontë De Coster (20). ”Het moeten er tussen de 500 en 600 zijn geweest”, weet medegroepsleider Vincent Van Vlierberghe (21). Niet alleen ouders, maar ook grootouders en oud-leden kwamen met de jarige jeugdbeweging meevieren. Een pakkend moment op de openluchtviering op de speelplaats van de Vrije Basisschool was het onverwacht bezoek van Charles Soffers (90), nog steeds scouts en hart en nieren. Op zijn mondharmonica blies hij onder meer het ‘Beloftelied’. En toen werd het ijzig stil op de speelplaats.

Met een spelnamiddag voor jong en oud vierde de scouts zijn 80ste verjaardag.

Met een spelnamiddag voor jong en oud vierde de scouts zijn 80ste verjaardag. © Marc Wouters

“We maken van onze verjaardag meteen gebruik om terug te keren naar de originele kleuren van onze das”, zegt Vincent. ”Het is hetzelfde blauwwit zoals de vlag van Mariaburg. Omwille van een verbroedering met een Ierse scoutsgroep werd in de tijd voor bruingrijs gekozen. Van de Ieren hebben we niets meer gehoord.”

Op zijn mondharmonica blies Soffers onder meer het ‘Beloftelied’.

Op zijn mondharmonica blies Soffers onder meer het ‘Beloftelied’. © Marc Wouters

De scouts van Sint-Mariaburg werd officieel in de garage van Van Bavel op de Bist op 14 juni 1941 boven de doopvont gehouden. “Over de geschiedenis van de scouts in onze wijk is niet heel veel geweten”, zegt Walter Lauriks van de Heemkundige Kring. ”We weten dat de jonge beweging kort na de stichting verhuisde naar een schuurtje op het Mariapleintje om nadien naar een geschiktere ruimte te verhuizen in de Sint-Antoniusstraat, de huidige Karel De Wintstraat.”

Al snel moest de scouts plaats maken voor het Rode Kruis en begon de zoektocht opnieuw. Na een omweg kwamen de jongeren uiteindelijk terecht in hun huidig lokaal in de Frans Standaertlei. Ook dat verliep in het begin niet van een leien dakje. De oude parochiezaal is eigendom van de stad en die omschreef het gebouw als ‘verwaarloosd’. Uiteindelijk werden de lokalen gerenoveerd.

De Mariaburgse scoutsbeweging telt 220 leden en 28 jongeren in de leiding. Elke zondagnamiddag zorgt de leiding voor spelplezier. ”Corona bezorgde ons een verschrikkelijk jaar”, zegt Bontë. We moesten ons opsplitsen in kleine groepen. Het was puzzelen. In tegenstelling tot sommige andere jeugdbewegingen zijn we heel de pandemie actief gebleven.  (mawo )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio