De Geelse jongeren stelden vragen over het Vlaamse klimaatbeleid aan minister Bart Somers. 

De Geelse jongeren stelden vragen over het Vlaamse klimaatbeleid aan minister Bart Somers. © AF

Geelse scholieren voelen minister Bart Somers aan de tand over het Vlaamse klimaatbeleid

Geel, Laakdal, Mol -

Twintig leerlingen van Sint Jozef Geel gingen donderdag, samen met Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) en Voka op bedrijfsbezoek bij Nike en AGC Glass. De Geelse scholieren kregen bovendien de gelegenheid om de minister vragen te stellen over het klimaatbeleid van de Vlaamse regering.

Annelies Frederickx

Om de jongeren te inspireren om de richting in te slaan naar een S.T.E.M.-studie of job nodigde Voka donderdag twintig leerlingen van Sint Jozef Geel uit om, samen met Vlaams minister Bart Somers, een bedrijfsbezoek te brengen aan Nike en AGC Glass. Beide bedrijven waren eerder al te gast op school om een uiteenzetting te geven over de stappen die ze zetten richting minder CO₂-uitstoot. Tijdens de bedrijfsbezoeken konden de leerlingen met eigen ogen zien hoe die theoretische uitleg in de praktijk wordt omgezet.

De zogeheten klimaattour begon in alle vroegte bij Nike European Logistics Campus in Ham. Het distributiecentrum werkt niet alleen energie- en waterneutraal, maar heeft ook aandacht voor de biodiversiteit. Na de rondleiding bij Nike werden de Geelse scholieren, allemaal zesdejaars uit de richtingen Industriële Wetenschappen, Chemie en Bouwwetenschappen met een hybridebus van De Lijn naar Mol gebracht. Tijdens de rit kregen ze de gelegenheid om minister Bart Somers vragen te stellen over het klimaatbeleid van de Vlaamse regering.

De Geelse scholieren en minister Somers kregen een rondleiding in het distributiecentrum van Nike. 

De Geelse scholieren en minister Somers kregen een rondleiding in het distributiecentrum van Nike. © AF

Flor Boonen wilde bijvoorbeeld weten of het klimaatbeleid niet te lijden had onder de vele regeringen in ons land. “Ja en neen”, antwoordde minister Bart Somers. “Als er eenheid in commando is, wordt er wel degelijk sneller gereageerd en gerealiseerd. Anderzijds laat dit meer maatwerk toe. De sleutel voor het vinden van oplossingen is samenwerking.”

Jorn Segers vroeg of de minister een pasklare oplossing had voor het fileprobleem. “Door corona hebben we kunnen merken dat we niet voor alles op kantoor moeten zijn. Dit is uiteraard niet voor alle jobs mogelijk, maar veel bedrijven zijn overgestapt naar een drie vijfde of vier vijfde-systeem”, begon Bart Somers zijn antwoord. “We moeten nog meer inzetten op thuiswerk, of hybride werken zoals wij het noemen. Bovendien zijn er extra investeringen nodig in mobiliteit, maar ook glijdende werkuren kunnen een oplossing bieden.”

De Geelse scholieren bij AGC Glass in Mol. 

De Geelse scholieren bij AGC Glass in Mol. © AF

Omdat de bevolkingsgroei een bedreiging vormt voor het klimaat, wilden de leerlingen weten of er ooit een geboortebeperking zou komen in Europa of België, maar de minister stelde hen meteen gerust. “Wereldwijd zijn we nu al over de top en is de curve aan het afvlakken. De wereldbevolking zal beginnen dalen en ik vertrouw erop dat jullie in een gezondere wereld zullen leven.”

Minister Bart Somers kreeg een aandenken van Mols glas bij AGC Glass. 

Minister Bart Somers kreeg een aandenken van Mols glas bij AGC Glass. © AF

De Geelse scholieren vroegen zich tenslotte ook nog af of energie niet nog duurder zal worden door de kernuitstap. “Dit is een federale bevoegdheid, maar de kerncentrales zullen pas gefaseerd sluiten als er zekerheid bestaat over alternatieven”, gaf de minister mee. “Het windmolenpark in de Noordzee wordt uitgebreid, maar als men inzet op zonne- en windenergie, moet men zekerheid inbouwen. De zon schijnt geen 24 uur per dag en het waait ook niet voortdurend. Een gascentrale kan men aan- en uitzetten, maar dit is niet de duurzaamheid die we willen. Als transitie is dit wel een oplossing, tot er zekerheden zijn.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio