Edith Wouters gebruikt het boek  om inspiratie te halen uit dit gebouw in de Albertstraat in Beerse. 

Edith Wouters gebruikt het boek om inspiratie te halen uit dit gebouw in de Albertstraat in Beerse. © WOAD

AR-TUR wil dorpsbewoners gezond en klimaatbestendig laten wonen

Turnhout -

Betonstop, klimaatverandering, woonkwaliteit… Ontwerpers van gebouwen moeten vandaag overal rekening mee houden. Het boek Toolbox Dorpse Architectuur biedt betrokkenen voorbeelden en tactieken voor alternatieven.

Wouter Adriaensen

Vier jaar na de Kempenatlas, over het verleden en de toekomst van onze regio, presenteert AR-TUR, het Turnhoutse platform voor architectuur en ruimte, een nieuw boek. Toolbox Dorpse Architectuur toont hoe de woonkwaliteit in een dorpse context beter kan. “Er lijkt vandaag niets te bestaan tussen generieke appartementsgebouwen en vrijstaande eengezinswoningen, die weinig bijdragen tot de verblijfskwaliteit, leefbaarheid en klimaatrobuustheid van onze dorpen”, zegt Edith Wouters van AR-TUR. “De combinatie van verharde dorpen en overstromingen en hittegolven, ontstaan door de klimaatverandering, is ook problematisch. Architecturale projecten kunnen daarin een verschil maken.”

Vijftien figuren voor meervoudig wonen en vijfentwintig tactieken voor dorpse architectuur worden in het boek voorgesteld. “Die illustreren we met voorbeelden uit dorpen in heel Vlaanderen. Je kan op verschillende manieren woningen op een compacte oppervlakte koppelen, stapelen of schikken. En met ruimtelijke ingrepen voeg je kwaliteit toe of bewaar je die.”

Flirten met de rooilijn

Edith toont wat ze bedoelt met een appartementsgebouw dat er helemaal niet zo uitziet in de Albertstraat in Beerse, een ontwerp van het Antwerpse Areal Architecten. “Je ziet hier rijmaskerade: het lijken rijwoningen, maar het zijn tien appartementen. Het gebouw flirt ook met de rooilijn. Je moet niet bouwen tot waar de voorgevel mag komen. Een goede tactiek om ruimte voor ontmoeting te creëren.”

Achteraan het boek wordt dieper ingegaan op negen inspirerende projectverhalen, waaronder Brouwerijsite van AIDarchitecten in Meer, Huis Perrekes van NU architectuuratelier in Oosterlo en Buurschap De Blokskens van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten in Zandhoven. Toolbox Dorpse Architectuur is er niet alleen voor architecten. “Dit is een handboek voor elke omgevingsambtenaar en kwaliteitskamer. Ook bewoners kunnen hun rol spelen. Iedereen heeft impact op onze woonkwaliteit.”

Na meer dan twee jaar werken wordt de Toolbox op vrijdag 22 oktober voorgesteld in ontmoetingscentrum Binnenpad in Kasterlee. Online inschrijven is verplicht. Verwacht je aan gesprekken en een nomadische leer- en werkruimte, een mini-expo met voorbeelden uit het boek. Die trekt de komende maanden naar onder meer Malle en Olen.

De Brouwerijsite in Meer is een van de negen voorbeeldprojecten uit de Toolbox.

De Brouwerijsite in Meer is een van de negen voorbeeldprojecten uit de Toolbox. © LUCID

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio