Het huis waar nu onder meer Kind&Gezin is gehuisvest, wordt afgebroken voor 3 nieuwe noodwoningen in de Gasthuisstraat in Brecht-centrum. 

Het huis waar nu onder meer Kind&Gezin is gehuisvest, wordt afgebroken voor 3 nieuwe noodwoningen in de Gasthuisstraat in Brecht-centrum. © Elke Lamens

Gemeenteraad keurt bouw drie nieuwe noodwoningen in Gasthuisstraat goed

Brecht -

Tegen eind 2022 moeten er in de Gasthuisstraat 32 drie nieuwe noodwoningen verrijzen, een investering van ruim 800.000 euro waarvan de helft gesubsidieerd. Al in december 2020 kende Wonen Vlaanderen hiervoor 435.000 euro toe.

Brecht beschikt over twee noodwoningen in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts, boven de oude bibliotheek. “Deze zijn afgeleefd en voldoen niet meer aan de normen van een moderne woning. Ze zijn ook niet toegankelijk voor mindervaliden”, weet burgemeester Sven Deckers (N-VA).

De huidige twee noodwoningen in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts zijn dringend aan vervanging toe.

De huidige twee noodwoningen in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts zijn dringend aan vervanging toe. © Elke Lamens

“Een grondige renovatie drong zich meer en meer op, maar er werd ook gekeken naar andere mogelijke locaties voor noodwoningen in de gemeente.” Die werd vorig jaar gevonden in de Gasthuisstraat, in het pand waar vroeger Kind&Gezin en Gezinszorg Villers onderdak hadden. Die zijn in februari verhuisd naar het pand aan de overkant, waar voorheen vakbond ACV was gehuisvest.

“Het gebouw wordt afgebroken voor drie nieuwe woonsten: een gelijkvloers appartement dat toegankelijk is voor mindervaliden. Op de eerste verdieping komt een appartement met twee slaapkamers en daarboven nog een duplex met drie slaapkamers. Alle appartementen hebben een terras en berging”, licht schepen van Wonen Daan De Veuster (CD&V) toe.

“De plannen en werken worden begeleid door het Brechts architectenbureau AR-VO. De aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend. Als alles volgens plan verloopt, moet de bouw klaar zijn tegen 31 december 2022.”

KInd&Gezin en Gezinszorg Villers namen in februari hun intrek in dit pand in de Gasthuisstraat, vlakbij de Welzijnscampus.

KInd&Gezin en Gezinszorg Villers namen in februari hun intrek in dit pand in de Gasthuisstraat, vlakbij de Welzijnscampus. © Elke Lamens

Deze woningen moeten acute woonnoden opvangen in de brede zin van het woord, zoals door een psychosociale crisissituatie, relationele problemen, uithuiszetting, gewelddreiging, huisbrand en dakloosheid omwille van financiële problemen. In zo’n situaties moet er altijd zeer snel beslist worden. Het gaat wel steeds om een tijdelijke oplossing, voor een termijn van enkele maanden”, benadrukt Deckers.

Deze woonsten liggen ook vlak bij de Welzijnscampus en dus kort bij de sociale assistente die voorziet in de nodige begeleiding bij de zoektocht naar een oplossing op lange termijn. De woningen zijn echt noodzakelijk. “Tot nu zijn de bestaande noodwoningen bijna altijd volzet. Met een extra woonst uitbreiden, is al een goede stap vooruit.” (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio