Er wordt opnieuw gerepeteerd door Toneelkring Familie Boden

Er wordt opnieuw gerepeteerd door Toneelkring Familie Boden© evdw

Alleen familie doet mee in Toneelkring Familie Boden

Kalmthout -

In het wereldje van toneelkringen is die van de familie Boden uit Nieuwmoer een opvallende verschijning. Zowel acteurs, techniekers, regisseurs als de voltallige technische ploeg is familie en dat willen de Bodens zo houden. Toneelkring Familie Boden herstartte de repetities.

De kans is groot dat de familie Boden de meest op toneel gefocuste familie in Vlaanderen is. Al vier generaties lukt het De Bodens om bijna elk jaar een toneelstuk op de planken te zetten met uitsluitend (aangetrouwde) familieleden. ( )

Een van hen is Cindy Pauwels, die uitlegt dat de kiem van het toneelspelen jaren geleden werd gelegd door Jan Boden en Kee Mattheeussen. Cindy Pauwels : “Moemoe en vava waren goed geïntegreerd in het sociale leven in Nieuwmoer. Wanneer de Boerinnenbond een feestje hield, zorgden zij steevast voor leuke sketches. Herinneringen daaraan tijdens een familiefeestje motiveerden enkele familieleden om in hun voetsporen te treden. Lea Van Overvelt en May Anthonissen sloegen de handen in elkaar. In 1995 was Toneelkring Familie Boden een realiteit en dat jaar speelden we ons eerste stuk “Ketchup en Sangria”.

Zesentwintig jaar later zijn de Bodens opnieuw begonnen met de repetities. De familie is uitgegroeid tot een stevige groep van bijna driehonderd leden. Voor elk toneelstuk kan dus geput worden uit een vrij groot aanbod. Nu zijn het de kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen van de eerste generatie die meedoen. Allemaal familie of aangetrouwd.

”Niemands land, niemands oorlog”

”Niemands land, niemands oorlog” © rr

Cindy Pauwels : “Alle familieleden die willen meedoen, zijn welkom. Niemand is verplicht. Ons geheim? We houden het plezant. Onze acteurs moeten zich vooral goed in hun vel voelen. Gaat het fout, dan is dat zo. We zorgen er ook voor dat de hoofdrol niet altijd naar dezelfde gaat en dat iedereen aan bod komt.”

Medeoprichtster Lea Van Overvelt : “Uit zo goed als alle familietakken heeft al iemand meegedaan. Dan heb ik het niet enkel over de acteurs. Bij toneelspelen komt veel meer kijken. Technici zijn onmisbaar en ook een regisseur heb je echt nodig. Wel dat hebben we in onze familie allemaal in de aanbieding. We zijn inderdaad met velen, maar het toneel brengt en houdt ons samen. De eerste jaren speelden we bestaande stukken. Maar sedert een jaar of tien schrijft de familie Boden zijn eigen toneelstukken. ’t Is te zeggen Swa Gabriëls zorgt daar voor.”

Vorig jaar speelde de toneelvereniging niet. Conny Pauwels : “De generale repetitie werkten we af en onze eerste voorstelling zou doorgaan op 13 maart. Velen herinneren zich misschien die vrijdag de 13, het was de eerste dag van de lockdown en dus werd alles terecht afgeblazen. Nu herpakken we datzelfde stuk “In den blijdenberg”, maar omdat er enkele familieleden gevraagd hebben om mee te doen, heeft Swa Gabriële enkele rollen extra in het stuk gebracht.” Hun nieuwe stuk bekijken, kan op 11, 12 en 13 maart en op 18 en 19 maart 2022.

Info : www.familieboden.be Erik Vandewalle

 
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio