Hanne voert tijdens de Youca Action Day een chemisch proefje uit met de leerlingen van het tweede laarjaar. 

Hanne voert tijdens de Youca Action Day een chemisch proefje uit met de leerlingen van het tweede laarjaar. © Stijn Van de Sande

Scholieren werken voor het goede doel tijdens Youca Action Day

Sint-Katelijne-Waver -

De leerkrachten van basisschool GLOC in Sint-Katelijne-Waver kregen donderdag hulp van vijf leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar. Naar aanleiding van de Youca Action Day ruilden zij de schoolbanken voor een keer in om een dag te gaan werken. Hun loon gaat naar goede doelen in binnen- en buitenland.

Stijn Van de Sande

Duizenden scholieren uit heel Vlaanderen gingen donderdag uitzonderlijk aan het werk in plaats van les te volgen. Dat deden ze voor de vijftiende editie van de Youca Action Day, de voormalige Zuiddag. Ook in onze regio gingen er op verschillende plaatsen leerlingen aan het werk. Dat was onder meer het geval in Sint-Katelijne-Waver, waar er leerlingen werkten in de bibliotheek, bij de groendienst en in enkele basisscholen.

Zo kregen de leerkrachten in basisschool GLOC assistentie van vijf enthousiaste vijfde- en zesdejaars. “Het is een heel leerrijke ervaring”, zegt Robbe Pelgrims (15) uit Putte. “Ik had natuurlijk nog nooit voor de klas gestaan, maar het was leuk om de kinderen van het tweede leerjaar te helpen met hun oefeningen. Door een dag te komen helpen verdienen we 55 euro. Dat geld krijgen we niet zelf, maar wordt geschonken aan jongerenprojecten in België, Brazilië en de Filipijnen.”

Robbe speelt een spel met de leerlingen van basisschool GLOC.

Robbe speelt een spel met de leerlingen van basisschool GLOC. © Stijn Van de Sande

Gaan werken tijdens de Youca Action Day is niet verplicht. “Maar de school moedigt het wel aan”, zegt Robbe. “Het is voor een goed doel, dus dan kies ik er liever voor om te gaan werken dan op school taken te maken. Want lessen worden er vandaag toch niet gegeven. Ik kan alle scholieren zeker aanraden om er aan deel te nemen. Volgend jaar doe ik zeker weer mee, maar dan wil ik eens ervaring opdoen in een andere sector.”

Hanne De Bruyne (17) uit Sint-Katelijne-Waver was tevreden met haar keuze voor GLOC als werkgever voor een dag. “Ik wil later misschien zelf leerkracht worden, dus het is leuk om al eens wat ervaring op te kunnen doen”, zegt ze. “Ik heb de leerlingen van het tweede leerjaar geholpen met spelling en ik had ook een chemisch proefje meegebracht. Straks ga ik ook nog helpen in de kleuterklas. Het is dus een heel gevarieerde dag.”

Lerarentekort

Leerkracht Lieve Peeters ziet in Hanne een uitstekende assistent. “Ik vind de Youca Action Day een heel waardevol initiatief en het is altijd fijn als we enthousiaste jongeren in de klas krijgen. De kinderen waren alvast erg tevreden over juf Hanne. Ze wist van aanpakken en door zelf een proefje mee te brengen heeft ze zeker punten gescoord. Hopelijk kunnen we dankzij dit initiatief ook meer jongeren warm maken voor een job in het onderwijs.”

Directeur Alexandra De Clippeleer sluit zich daarbij aan. “Uiteraard draait het initiatief in de eerste plaats rond het steunen van een goed doel”, zegt ze. “Daarom doen we er ook ieder jaar heel bewust aan mee. Maar het is meteen ook de ideale gelegenheid om enthousiaste jongeren een eerste ervaring op te laten doen in het onderwijs. Het lerarentekort is erg nijpend, dus elk duwtje in de rug is mooi meegenomen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio