In 2015 rolde de politie al eens een netwerk rond illegale vuilniszakken op. Nu stonden er alweer negen mensen terecht omdat ze nagemaakte vuilniszakken verspreidden of verkochten. 

In 2015 rolde de politie al eens een netwerk rond illegale vuilniszakken op. Nu stonden er alweer negen mensen terecht omdat ze nagemaakte vuilniszakken verspreidden of verkochten. © Leo De Nijn

Bende maakt vuilniszakken na en verkoopt ze onder de prijs: tot 37 maanden cel geëist

Mechelen -

Negen mannen en vrouwen stonden in Mechelen terecht omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij het verkopen van nagemaakte vuilniszakken. Het ging om zakken met het logo van de steden Antwerpen en Mechelen. Het was al de tweede keer op enkele jaren tijd dat er in Mechelen een soortgelijke zaak voor de rechtbank kwam. Het Openbaar Ministerie eiste straffen van 12 tot 37 maanden cel.

Theo Derkinderen

Het onderzoek van deze zaak startte in het najaar van 2016 op. Toen meldde een medewerker van de intercommunale Ivarem dat hij vervalste vuilniszakken had aangekocht bij een Mechelse kruidenier. De politie voerde daarop een huiszoeking uit en trof bij de winkelier nog 63 rollen met nagemaakte vuilniszakken aan. “De man in kwestie bevestigde dat hij 75 rollen had aangekocht voor een prijs van 1.280 euro. Normaal gezien werden de huisvuilzakken destijds verkocht aan 25 euro per rol, nu gebeurde dat aan 17 euro per rol”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem.

Heel snel werd duidelijk dat een Albanese man de kruidenier had bevoorraad. Omdat hij dagelijks voorbij de winkel fietste, kon de politie hem via de camera’s in het stadscentrum identificeren. “Maar het onderzoek ging verder. Op drie verschillende ophaaldagen voor huisvuil, controleerde de politie in de buurt van de kruidenier de vuilniszakken die klaarstonden om te worden opgehaald. Respectievelijk 42%, 11% en 30% van de huisvuilzakken bleken vervalste exemplaren te zijn.”

Nagemaakt in Polen

Er startte een grondig onderzoek en verschillende locaties werden door de politie geobserveerd. Daarnaast werden er ook telefoons afgeluisterd. Heel snel werd duidelijk dat er vuilniszakken met het logo van de stad Mechelen, maar ook met dat van Antwerpen, werden nagemaakt in Polen. Vanuit Polen ging het dan naar het Nederlandse Geleen en van daaruit werden de zakken naar ons land verdeeld. Uiteindelijk werden ze in enkele winkels in Mechelen en Antwerpen, maar ook op straat verkocht.

Volgens het Openbaar Ministerie ging het om een grootschalige en grensoverschrijdende fraude en was het duidelijk dat er een goed georganiseerde criminele bende achter de zaak zat. Bij verschillende huiszoekingen werden ook tal van nagemaakte huisvuilzakken aangetroffen. Opvallend was dat een van de beklaagden in 2019 al eens werd veroordeeld voor gelijkaardige feiten en toen vier jaar cel opliep.

Omzet onbekend

De openbare aanklager vorderde donderdag straffen van twaalf maanden met uitstel (voor de winkeliers) tot twee jaar en zelfs 37 maanden cel voor de hoofdrolspelers. Hoeveel geld er met de fraude werd verdiend kon het Openbaar Ministerie niet meedelen. “Het onderzoek heeft ons weinig geleerd over de verdiensten van de betrokkenen. Wel vraag ik om ruim 34.000 euro verbeurd te verklaren. De omzet waar we zeker van zijn. In werkelijkheid moeten de omzet en winsten veel hoger hebben gelegen”, zei de procureur nog.

De drie winkeliers die terechtstonden hielden vol dat ze dachten dat het om echte huisvuilzakken ging en dat ze niet op de hoogte waren van de fraude. Andere betrokkenen vroegen aan de rechtbank dan weer om de strafvordering onontvankelijk te verklaren omdat het onduidelijk was wie voor welke feiten precies werd vervolgd.

De uitspraak volgt in de loop van de maand november.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio