Vrijwilligers en medewerkers van De Lage Drempel maken kwetsbare mensen wegwijs in de digitale wereld. 

Vrijwilligers en medewerkers van De Lage Drempel maken kwetsbare mensen wegwijs in de digitale wereld. © Stijn Van de Sande

De Lage Drempel houdt enquête over digitale kloof: “Veel kwetsbare mensen hebben de trein gemist”

Mechelen -

Door de coronacrisis is de digitale kloof voor veel kwetsbare mensen nog groter geworden. Dat blijkt uit een enquête van de Mechelse armoedeorganisatie De Lage Drempel. “Vandaag de dag verloopt alles digitaal, en dat maakt het voor een bepaalde doelgroep erg moeilijk” aldus de organisatie.

Stijn Van de Sande

In 2016 hield De Lage Drempel voor het eerst een bevraging onder kwetsbare mensen over hoe zij de digitale kloof ervaren. Nu, vijf jaar later, nam de Mechelse armoedeorganisatie dezelfde enquête af. Daaruit blijkt dat er steeds meer mensen beschikken over een digitaal toestel zoals een smartphone of een computer, maar dat een bepaalde groep mensen blijft worstelen met digitale drempels.

“Zo’n 31% van de respondenten voelt zich regelmatig digitaal uitgesloten”, zegt coördinator Daevy Amerlynck. “Nochtans heeft intussen 79% een smartphone. Dat is bijna dubbel zoveel als de 40% van vijf jaar geleden. Meer dan de helft van de bevraagden beschikt ook over een computer. Toch is de digitale kloof de afgelopen jaren niet gedicht. Dat komt vooral omdat wie een smartphone of computer heeft, er nog niet per definitie goed mee kan werken.”

“60% van de kwetsbare mensen die we bevroegen ervaart dan ook regelmatig digitale drempels”, zegt medewerkster Xandrina Deprez. “Zo heeft nog steeds 21% van de respondenten geen internet thuis. Al merken we hier wel een vooruitgang, want in 2016 was dat nog meer dan de helft. 40% van de deelnemers aan de enquête zegt dan weer niet optimaal van de digitale toestellen gebruik te kunnen maken door een gebrek aan vaardigheden en bijna een kwart geeft aan bang te zijn om fouten te maken. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor phishing.”

Trein gemist

Om kwetsbare mensen wegwijs te maken in de digitale wereld, werd zo’n drie jaar geleden de DigiDrempel-werking in het leven geroepen. Twee keer per week kunnen mensen in armoede geholpen worden met al hun computerproblemen. “De laatste tijd krijgen we veel vragen over coronacertificaten”, zegt vrijwilliger André Cielen. “Maar echt alles is nu digitaal. Van overschrijvingen tot het inschrijven van de kinderen voor een zomerkamp, alles moet via het internet. Dat is voor een bepaalde laag van de bevolking heel moeilijk.”

Tijdens de Digitale Week van 25 tot en met 30 oktober organiseert De Lage Drempel daarom een reeks activiteiten voor kwetsbare mensen. “Maar dit soort initiatieven mogen niet alleen vanuit de armoedeorganisaties komen”, zegt Daevy Amerlynck. “We roepen bedrijven en lokale besturen op om rekening te houden met deze mensen en er alles aan doen om de digitale kloof te dichten. Want de digitale trein raast in sneltempo voorbij, maar een bepaalde groep heeft hem gemist.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio