©  rr

4 en 6 jaar cel en onmiddellijke aanhouding voor invoer van 1,2 ton heroïne

Bornem -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen van vier en zes jaar en boetes van 8.000 en 48.000 euro voor hun betrokkenheid bij de smokkel van 1,2 ton heroïne. Die werd in een loods in Bornem opgeslagen. Omdat de rechters vreesden dat de twee mannen zich aan hun straf zouden proberen te onttrekken, werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

Theo Derkinderen

Het onderzoek startte in mei 2018. Toen meerde een schip aan in de Antwerpse haven. Een schip dat gesteente uit Iran vervoerde. De speurders kwamen te weten dat er ook een grote partij heroïne aan boord was. De container waarin de drugs zaten, werd vanuit de haven naar een loods in Bornem getransporteerd. “En daar vond de politie ook de heroïne. 1,2 ton, verdeeld in duizenden pakketjes”, zei de openbare aanklager.

Tijdens het onderzoek kwam ook een bedrijf met zetel in de Quellinstraat in Antwerpen in beeld. “Een fictief adres, zo bleek heel snel. Het ging om een businesscenter, maar uit de verhoren van de telefonisten werd duidelijk dat er nooit telefoontjes binnenkwamen voor het bedrijf in kwestie.”

Spilfiguur

Heel snel kwamen twee verdachten in beeld. Het ging om Raoul N. en Rob V.S. De eerste bleek volgens het Openbaar Ministerie de spilfiguur te zijn in de heroïnesmokkel. V.S. van zijn kant was een stroman. Hij kreeg centen om de firma op zijn naam te zetten en moest alle documenten die hij ontving overhandigen aan N. Die laatste regelde ook de loods in Bornem, maar daagde daar zelf weinig of nooit op.

Aanvankelijk dachten de speurders dat er nog meer drugs werden gesmokkeld door de hoofdbeklaagde. Toen bleek dat een vracht boomstammen onderweg was vanuit Colombia naar Antwerpen, werd ook dat schip doorzocht. Drugs werden er niet aangetroffen. “Wellicht ging het om een testzending om geen argwaan te creëren. Op die manier probeerden de drugssmokkelaars het vertrouwen van de douane en politiediensten te winnen. Een methodiek die we wel vaker zien”, aldus nog de aanklager.

Onmiddellijke aanhouding

Rob V.S. liet verstek gaan voor het proces. De advocate van Raoul N. had het over een onvolledig strafdossier en ontkende dat haar cliënt betrokken was bij de invoer van heroïne. De drie rechters van de correctionele rechtbank dachten daar toch anders over. N. liep zes jaar effectief en een boete van 48.000 euro op. Rob V.S. kreeg vier jaar cel en een boete van 8.000 euro. Een derde beklaagde in de zaak werd vrijgesproken. Tegen de twee veroordeelde mannen, die niet aanwezig waren tijdens de uitspraak, werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio