© rtv

Hans coördineert Mechelse bosuitbreiding: “Ik solliciteerde uit liefde voor de natuur en mijn stad”

Mechelen -

Met Hans Gijsbrechts (34) heeft de stad Mechelen voortaan een coördinator bosuitbreiding. Hij heeft de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat er meer bos- en natuurgebied bijkomt in de stad.

Sven Van Haezendonck

De strijd om het integrale behoud van het Zennebeemdenbos bij de plannen voor een waterpretpark van Plopsaqua. Of de kap destijds van bomen in de lus van de R6 voor het nieuwe winkelpark Malinas. Bomen en natuur staan in Mechelen hoger dan ooit op de politieke agenda. “Ik ga mij er op toeleggen dat er op Mechels grondgebied gevoelig meer bos- en natuurgebied bijkomt. Zodat er veel nieuwe boompjes bijkomen die op termijn uitgroeien tot monumentale bomen”, zegt Hans Gijsbrechts.

“Er is heel veel goesting”

Sinds augustus is hij aan de slag als coördinator bosuitbreiding. Dat is een hele uitdaging, want voordien werkte de Mechelaar in de vrijetijds- en cultuursector. “Er is heel veel goesting en kennis aanwezig in Mechelen. Het is mijn taak om de juiste partners samen te brengen en samen te werken. Op die manier hopen we op korte termijn x-aantal hectare bos bij te creëren”, legt Hans uit.

“Op korte termijn hopen we x-aantal hectare bos bij te creëren”, zegt de nieuwe coördinator. 

“Op korte termijn hopen we x-aantal hectare bos bij te creëren”, zegt de nieuwe coördinator. © Dirk Vertommen

Hij onderstreept dat bomen niet alleen van belang zijn omwille van hun natuurwaarde. “Ze zijn belangrijk voor de mens, voor waterberging en voor de klimaatadaptatie. Ze zorgen ervoor dat leven in Mechelen aangenaam blijft.”

LEES OOK: Mechelen geeft monumentale bomen extra zorg: “Ze zijn onze natuurlijke kerktorens”

“We bekijken heel wat gronden”

De kersverse coördinator koos heel overtuigd voor de job. “Ik solliciteerde voor de functie uit liefde voor het bos, de natuur en mijn stad. Ik woon zelf aan de Vrouwvliet, in de Mechelse natuur. Als ik die zie, wil ik wel meewerken aan de droom om ze te bewaren en te versterken”, vertelt Hans.

Samen met de provincie Antwerpen en de bosgroep maakt de stad nu eerst werk van een analyse van plekken waar ze kansen ziet om bos aan te planten. “We bekijken heel wat gronden van de stad en het OCMW. Daarnaast kijken we heel gericht naar de aankoop van nieuwe gronden”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. Een van de grote toekomstprojecten is het stadsbos in Stuivenberg.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio