©  BELGA

 

 ©  AP

 

 ©  BELGA

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Verdiend: Antwerp pakt eerste punt in Europa en houdt hoop op overwintering levend

Het eerste puntje is binnen. Antwerp speelde 2-2 gelijk op Fenerbahçe en houdt zo de hoop op Europese overwintering levend. Er zat misschien nog méér in, maar over twee weken krijgt het de kans om de Turken thuis – in een weliswaar leeg stadion – te kloppen.

dvd

LEES OOK: ONS OORDEEL. Heerser(s) op het middenveld en een debuut om niet te vergeten

Op weg naar de perstribune passeerden we Samatta twee keer. Niet de echte natuurlijk – die maakte zich op voor de match. Het betrof twee grote foto’s van de Tanzaniaan tegen de muren. Twee juichbeelden, van toen hij nog bij Fenerbahçe speelde.

Jawel, Samatta wist al wat het was om te scoren in het Sükrü Saracoglu. Alle zes zijn goals voor de Turken maakte hij vorig seizoen in eigen stadion. Maar dit keer trad hij er dus met Antwerp aan. Wat als hij nú raak zou treffen? “Dan zal ik voorzichtig zijn met m’n viering. Dat lijkt me het veiligste”, vertelde hij vooraf. Hij hield woord.

Twee minuten ver in de wedstrijd zetten de bezoekers uit Belgium een geweldige aanval op. Via De Laet en Bataille ging het naar Fischer, die een één-twee opzette met Frey, doorstoomde en Samatta voor doel vond. Samagoal tikte randje buitenspel binnen. En deed dan heel hard zijn best om zijn vreugde te bedwingen. Zijn ploegmaats waren wél in extase en terecht. Ze hadden de tegenstander weggetikt.

De Great Old begon groots en gingen vol hun kans, ook vanop afstand. Verstraete vlamde over, Fischer zag hoe de doelman zijn schot toch effe moest lossen.

Na een kwartiertje begon het wel al te kantelen. Osayi-Samuel, vorig jaar nog bijna van Club Brugge, zette Butez een eerste keer aan het werk en de druk van de negentienvoudige kampioen nam toe. Bataille vóélde zich ook onder druk gezet toen hij van een ongevaarlijke voorzet een corner maakte. Daar kreeg hij seconden later spijt van. Tisserand won het kopduel van De Laet en doordat Butez de bal niet kon klemmen, kon Valencia de rebound binnen rammen.

Twee penalty’s

Enner Valencia, made in Ecuador. Veel meer dan Özil trok de aanvaller het laken naar zich toe. Eerst dwong hij De Laet bijna tot een own-goal, vervolgens dwong hij Bataille tot een penaltyfout. De Russische ref had nochtans niks gezien, maar de VAR stuurde hem naar het scherm. En met ruim twintigduizend waanzinnige Turken in zijn nek, die hem al voor de match uitfloten, legde hij het leer alsnog op de stip. Valencia voor de 2-1? Neen, hij wilde het te verfijnd doen. Zijn panenka strandde nogal lullig op de lat. Tien minuten later, vlak voor rust, bood Almeida hem echter een nieuwe kans – ook hij haakte hem in de zestien. Priske snapte er he-le-maal niks van en maakte zowel een biddend als een wegwerpgebaar richting arbitrage, maar dat haalde niets uit. Valencia mocht de 2-1 op het bord zetten.

Uiteindelijk waren het toch de spelers die het weer hadden weggegeven, maar ze hadden nog 45 minuten om de achterstand ongedaan te maken. Priske, die vlak na rust nog geel kreeg, wilde meer diepgang en bracht Balikwisha. Met hernieuwde moed trok Antwerp naar voren en hoewel dat niet tot uitgespeelde kansen leidde, werd het wel gevaarlijk op stilstaande fase. Een eerste hoekschop schilderde Verstraete op het hoofd van Almeida, die naast kopte, een tweede belandde bij Gerkens en die knikte – knap overhoeks – wél raak. 2-2, de hemel klaarde weer op. Na de 0 op 6 zijn drie punten zeer welkom, maar met een draw terugvliegen naar Deurne-Noord was ook al oké.

 

 ©  AFP

Debuut van Dwomoh

Nog een klein half uur standhouden was de bedoeling – of doorduwen, waarom niet. De 18-jarige Dwomoh kreeg zowaar zijn kans, het van Genk overgekomen toptalent mocht debuteren. Hij mocht vooral veel knokken, want we zagen alleen nog maar middenveldspel – aan beide boxen gebeurde bitter weinig. Frey, ook ex-Fenerbahçe, werd wat later dan maar gewisseld.

Zat er nog een laatste touch of genius in vanwege de bezoekers? Ook Paul Gheysens op de tribune hoopte erop. De ingevallen Benson probeerde het na zijn heerlijke goal op Zulte Waregem nog eens op z’n Robbens, maar wachtte net te lang om te trappen. Ook aan de overkant liepen de ultieme acties echter spaak en dus bleef het bij 2-2. Een logische uitslag, al met al. Antwerp mag Istanboel met opgeheven hoofd verlaten en zondag met vertrouwen de topper tegen Club Brugge aanvatten.

LEES OOK: COMMENTAAR. “Antwerp is Europees opnieuw onder de levenden, en dik verdiend”

  • Verdienstelijk Antwerp sleept een punt uit de brand in Istanboel 
  • Pieter Gerkens kopte Great Old net na het uur op gelijke hoogte   
  • Met dit eerste Europese puntje schiet Antwerp niet al teveel op 
 • IN BEELD. Antwerp met Engels maar zonder Nainggolan en Miyoshi naar Turkije

  Antwerp vertrok woensdagochtend vanuit Deurne naar Istanboel voor de verplaatsing naar Fenerbahce.

 • Brian Priske: “Als we verliezen, wordt het zeer moeilijk”

  Antwerp staat onder druk. Wil het nog Europees overwinteren, mag het in Istanboel niet verliezen. Dat beseft ook Brian Priske.

 • Ook tegenstander van Antwerp in Europa League is leidersplaats kwijt

  Komende midweek is het weer tijd voor Europees voetbal. Fenerbahçe, donderdag de opponent van Antwerp in de Europa League, ging zondagavond strijdend ten onder bij Trabzonspor in een duel om de leidersplaats in Turkije.

 • De tegenstander van Antwerp doorgelicht door Hasan Cetinkaya, voor Westerlo tien jaar aan de slag bij Fenerbahçe

  Voor zijn derde Europa League-afspraak trekt Royal Antwerp FC deze week naar negentienvoudig Turks landskampioen Fenerbahçe SK. De laatste trofee dateert echter van 2014, dus luidt de vraag: wat mogen we straks van de Gele Kanaries verwachten? Hasan Cetinkaya (40), vicevoorzitter van Westerlo en in een recent verleden actief bij de club, geeft het antwoord.

 • Ally Samatta wil zich met Antwerp bewijzen tegen Fenerbahçe, waar hij weg moest

  Brian Priske zal z’n spitsen niet moeten motiveren. Zowel Michael Frey (27) als Ally Samatta (28) willen zich tegenover ex-club Fenerbahçe bewijzen. Omdat die eerste het dubbelinterview weigerde, spraken we solo met ‘Samagoal’, nog altijd eigendom van de Turken. Mooi om zien: ondanks twee mislukte transfers is hij zijn vrolijke en positieve zelve gebleven. “Ik ben nu de enige Tanzaniaanse speler én doelpuntenmaker ooit in de Premier League. Laten we dát vooral onthouden.”

 • Een van de grootste Fenerbahçe-fans in Istanboel… komt uit Deurne

  Fans van Antwerp FC zijn volgens de Turkse covid-regels helaas niet welkom in het Sükrü Saracoglustadion van Fenerbahçe. En toch zullen er vanavond in de tribunes heel wat Antwerpenaars zitten. Turkse dan. Zoals de 48-jarige Fiko Akgul, uitbater van het Turkse Eethuis Istanbul in Deurne, op wandelafstand van de Bosuil. Kind aan huis op Antwerp, maar vooral ook fanatiek supporter van Fenerbahçe. “Al vanaf mijn 6 jaar. Ik ben al jaren abonnee én socio van Fener. Uiteraard móést ik hier aanwezig zijn.”

 • Van links naar rechts: Antwerpfans Yana, Adri, Steven en Wesley in Istanboel.

  Van links naar rechts: Antwerpfans Yana, Adri, Steven en Wesley in Istanboel.

  Van links naar rechts: Antwerpfans Yana, Adri, Steven en Wesley in Istanboel.
 • De zes van Rood Wit Legioen, met rechts onderaan Mike (met de pet) en Jasper (met bril, de niet-zonnebril).

  De zes van Rood Wit Legioen, met rechts onderaan Mike (met de pet) en Jasper (met bril, de niet-zonnebril).

  De zes van Rood Wit Legioen, met rechts onderaan Mike (met de pet) en Jasper (met bril, de niet-zonnebril).
 • Een groep supporters van onder andere supportersclub Rood Wit uit Borgerhout, die rond het stadion naar tickets aan het zoeken waren.

  Een groep supporters van onder andere supportersclub Rood Wit uit Borgerhout, die rond het stadion naar tickets aan het zoeken waren.

  Een groep supporters van onder andere supportersclub Rood Wit uit Borgerhout, die rond het stadion naar tickets aan het zoeken waren.
 • Met zo’n 150 Antwerpfans in Istanboel, maar niemand raakt stadion binnen

  Ze waren op voorhand gewaarschuwd: de Turkse autoriteiten zouden geen uitsupporters toelaten in het stadion van Fenerbahçe. Maar een Antwerpfan blijft een Antwerpfan. Met naar schatting zo’n 150 supporters trokken ze vanuit België toch naar Istanboel, hopend om via een of andere weg alsnog aan een ticket te geraken voor de belangrijke Europese wedstrijd van hun club. Helaas. Wat ze ook probeerden, de Turken bleven hardnekkig ‘nee’ zeggen. “Dan proberen we maar verder te genieten van deze leuke citytrip, hé. En de match? Die zien we straks wel samen in een Turks café.”

 • Russische wedstrijdleiding

  Scheidsrechter: Sergei Ivanov

  Assistent-scheidsrechters: Roman Usachev en Valeri Danchenko

  Vierde official: Kirill Levnikov

  Video Assistant Referee: Vladimir Moskalev