Tom Claessen (links) en Gunther Hendrickx (rechts) willen nieuwe diepvriezers met een AAA-energielabel ter beschikking stellen aan inwoners met een laag inkomen. 

Tom Claessen (links) en Gunther Hendrickx (rechts) willen nieuwe diepvriezers met een AAA-energielabel ter beschikking stellen aan inwoners met een laag inkomen. © EMA

Gezinnen met laag inkomen kunnen energiezuinige toestellen huren voor 7 euro per maand

Arendonk -

Nu de energieprijzen de pan uitrijzen, wil het gemeentebestuur van Arendonk gezinnen met een laag inkomen helpen door hen een nieuwe (energiezuinige) diepvriezer of wasmachine aan te bieden. In West-Vlaanderen, waar een soortgelijk project loopt, kunnen inwoners al een nieuw AAA-elektrotoestel huren voor 7 euro per maand.

Eddy Meulemans

“De stijgende prijzen voor gas, elektriciteit, huisbrandolie en benzine zijn voelbaar voor iedereen, maar voor mensen met een laag inkomen zijn deze stijgingen vaak een drama”, zeggen gemeenteraadsleden Tom Claessen en Gunther Hendrickx (Vooruit-Groen). “Om de kosten te drukken, kun je eigenlijk maar één ding doen: minder energie verbruiken. Maar precies daar wringt het schoentje, want wie het zo al niet te breed heeft, kiest vaak noodgedwongen voor een goedkoop tweedehands model. Deze oudere toestellen hebben helaas niet de nieuwste technologie en zijn daardoor niet energiezuinig.”

Vooruit-Groen wil daar nu iets aan doen en vond daarvoor inspiratie in West-Vlaanderen. Daar werd vier jaar geleden het succesvolle project Papillon opgezet, waarbij de overheid samen met een toonaangevend elektrobedrijf nieuwe toestellen met een AAA-energielabel te huur aanbiedt aan mensen met een beperkt inkomen voor 7 euro per maand. Vooruit-Groen stelt nu voor om de West-Vlaamse succesformule te kopiëren in Arendonk.

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA): “In plaats van iemand een vis te geven is het beter om hem te leren vissen.” 

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA): “In plaats van iemand een vis te geven is het beter om hem te leren vissen.” ©  EMA

Koken met diepvriesgroenten

De bestuursmeerderheid van N-VA en CD&V vindt dat een goed idee en wil nu een eigen variant creëren van het Papillon-model. “Ons Sociaal Huis heeft eerder al diepvriezers ter beschikking gesteld aan minder begoede inwoners”, zegt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “Alleen wilden wij deze vrieskasten niet zomaar weggeven, maar hebben we er een soort opleidingstraject aan gekoppeld. Zo lieten we de huurders samenkomen in ons sociaal restaurant Tel-Oor voor een workshop rond het slim gebruik van een frigo en hoe je gezond kan koken met diepvriesgroenten. Op die manier houden we een vinger aan de pols, maken we contact met deze mensen en kunnen we beter inschatten wat hun wensen en noden zijn.”

De burgemeester vergelijkt de werkwijze van het Sociaal Huis in Arendonk met een aloude volkswijsheid. “In plaats van iemand een vis te geven, is het beter om hem te leren vissen”, zegt de burgemeester.

400 kansarmen in dorp

Ook in een welvarend dorp als Arendonk leven er vandaag nog heel wat mensen in armoede. “Uit een recente burgerbevraging blijkt dat een op de tien inwoners in onze gemeente het moeilijk heeft om rond te komen met het maandelijks inkomen. Voor 3% van onze bevolking (ongeveer vierhonderd mensen, red.) blijkt dat zelfs onmogelijk”, zegt de gemeenteraadsleden Claessen en Hendrickx.

Nog meer cijfers: in Arendonk zijn er momenteel 17 mensen met een leefloon, staan er 209 gezinnen op een wachtlijst voor het huren van een sociale woning en hebben 60 gezinnen een budgetmeter voor elektriciteit of gas.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio