Een monumentale rode beuk is een van de blikvangers in het Tivolipark. 

Een monumentale rode beuk is een van de blikvangers in het Tivolipark. © Dirk Vertommen

Mechelen geeft monumentale bomen extra zorg: “Ze zijn onze natuurlijke kerktorens”

Mechelen, Muizen, Leest -

Mechelen is een monumentenstad en daar rekent ze ook haar historisch waardevolle bomen bij. De vaak imposante kolossen krijgen extra zorg en bescherming. Een van die bomen is een rode beuk in de Engelse landschapstuin van het Tivolipark. Hij heeft een stamomtrek van meer dan drie meter.

Sven Van Haezendonck

“Monumentale bomen zijn onze natuurlijke kerktorens. Ze nemen CO2 op, ze zuiveren de lucht en ze zorgen voor een verkoelend effect. Meestal zijn ze sterk verbonden met de geschiedenis van de plek waar ze staan. We moeten ze koesteren”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. Mechelen telt vier bomen die op de lijst van onroerend erfgoed staan. De bekendste is de geknotte zwarte populier tussen de Rijmenamsesteenweg en de Dijle in Muizen. Hij is officieel erkend als monument.

Op dezelfde plek staat er nog een tweede exemplaar dat waardevol is. Twee andere bomen in de inventaris zijn de zomerlinde voor de Sint-Annakapel in de Pastoor De Heuckstraat in Leest en een driestammige zomereik op een industrieterrein op de Battelsesteenweg. In de praktijk staan er natuurlijk veel meer monumentale bomen in de stad. “Op publiek domein alleen al vermoed ik dat het er een duizendtal zijn. Het is mijn droom om ze in kaart brengen, ook die op privédomein”, vertelt Princen.

250 bomen in Tivolipark

In het Tivolipark op de Antwerpsesteenweg staan er meer dan 250 monumentale bomen. Dat blijkt uit een beheerplan dat de stad recent liet opmaken. In het plan zijn ook de noodzakelijke acties opgenomen om ze te beschermen. Zo plaatste de stad recent een hekwerk rond de rode beuk tussen de vijver en het grasveld ten westen van het kasteel.

In het Tivolipark plaatste de stad een hekwerk om een indrukwekkende rode beuk te beschermen.  

In het Tivolipark plaatste de stad een hekwerk om een indrukwekkende rode beuk te beschermen.  © Dirk Vertommen

“Het hekwerk voorkomt de verdichting van de bodem omdat hij niet wordt betreden door parkbezoekers. Dankzij het hekwerk kunnen we bladeren laten liggen en kunnen takken op een natuurlijke manier vergaan. Door het compost dat wordt gevormd, beluchten we de bodem en geven we de rode beuk extra zuurstof”, legt de eerste schepen uit.

LEES OOK: Hans coördineert Mechelse bosuitbreiding: “Ik solliciteerde uit liefde voor de natuur en mijn stad”

Ook in de Kruidtuin in het centrum beschermt de stad bijkomend enkele bomen met hekwerk: een aantal beuken en de Ginkgo bilboa, een Japanse notenboom. “Hij was destijds de boom die de kernramp in Hiroshima overleefde”, zegt Patrick Princen. Verdichting van de bodem door veelvuldige betreding doet de bomen geen goed.

Evenementen in park

Bij natuurliefhebbers rijst geregeld de vraag of het dan wel zo’n goed idee is om evenementen als Parkpop en Maanrock te organiseren in de Kruidtuin. “Een park is er voor iedereen, wij ontmoeten er elkaar en vieren er feest. Dankzij het hekwerk komen bezoekers niet tot bij de monumentale bomen”, reageert de schepen.

In de loop van september scheurde een van de drie stammen van een meerstammige haagbeuk in het Papenhofpark in de wijk Nekkerspoel. Om verder uitbreken te voorkomen, werd een flink stuk van de kruin gesnoeid. De toekomst is onzeker, maar de boom zou nog vitaal genoeg zijn om het te overleven. Bladval, waar de herfst een ideaal seizoen voor is, en houtsnippers zorgen voor extra voeding.

Om het bomenbestand publiek meer aandacht te geven, vat de stad het plan op om zoek te gaan naar de 280 mooiste bomen van Mechelen. “Net zoals Michelin kunnen we dan jaarlijks een ster uitreiken aan een van die bomen.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio