Het aantal besmettingen is verdriedubbeld. 

Het aantal besmettingen is verdriedubbeld. ©  Belga

Aantal besmettingen in Eerstelijnszone Voorkempen verdriedubbeld in twee weken tijd

Zoersel, Malle, regio -

De Eerstelijnszone Voorkempen waarschuwt opnieuw voor het stijgend aantal besmettingen. “In twee weken tijd zagen we een verdriedubbeling van de besmettingen”, vertelt dokter Sven Beersmans van de ELZ Voorkempen.

Kristin Matthyssen

“In de eerste plaats is het belangrijk dat de mensen hun gezond verstand gebruiken en teruggrijpen naar de basisprincipes van de bescherming tegen het virus”, zegt dokter Beersmans. ”Kortom: afstand houden, een mondmasker dragen en indien nodig de nauwe contacten in de vrije tijd even beperken. Want dat is nog altijd oké.”

Door de stijgende besmettingen, roept ELZ Voorkempen op tot verhoogde waakzaamheid. Hoewel in het hele land intussen alles weer mag, is corona nog lang niet verdwenen. “Als mensen onlangs een hoogrisicocontact hadden of symptomen krijgen zoals koorts, vermoeidheid en hoesten, dan is het in de eerste plaats belangrijk om samen met het gezin en de naasten terug te grijpen naar de basisprincipes en verantwoordelijk om te springen met hun vrijheden”, zegt Pieter Poriau, woordvoerder ELZ Voorkempen.

“De versoepelingen waren erg welkom, we genieten er dan ook met volle teugen van. Toch wil dat niet zeggen dat we geen rekening meer moeten houden met een mogelijke besmetting. Ook als mensen volledig gevaccineerd zijn, lopen ze nog steeds - weliswaar een verminderde - kans om ziek te worden en het virus door te geven”, vervolgt Pieter.

De basis blijft het belangrijkst: was en/of ontsmet uw handen regelmatig, hou afstand waar dat kan, draag een mondmasker op plaatsen waar u de afstand niet kunt bewaren, probeer zoveel mogelijk in openlucht af te spreken of de ruimte goed te ventileren.

Quarantaine respecteren

Daarnaast vraagt ELZ Voorkempen om de afspraken rond quarantaine en waakzaamheid na een hoogrisicocontact te respecteren. Vooral in de eerste veertien dagen na een contact met een besmette persoon, of bij een eigen besmetting, is de kans op verspreiding van het virus erg groot.

Was uw eerste COVID-19-test negatief? Dan mag u uit quarantaine, maar blijft u best de basisprincipes streng toepassen tot ook uw tweede test een negatief resultaat geeft. Ga dus niet langs bij kwetsbare personen, blijf weg van familiefeestjes en knuffel er niet zomaar op los.

Wat met een vol Sportpaleis? Of een fuif van de Chiro? “Het is belangrijk om te weten dat grote evenementen steeds aan hun bezoekers een geldig Covid Safe ticket vragen. Kleinschalige evenementen of bijeenkomsten van verenigingen zijn aangewezen op de verantwoordelijkheden van hun leden en deelnemers. Ook daar moeten we ons eigen steentje bijdragen”, besluit dokter Beersmans. “Alleen zo kunnen de besmettingen beperkt blijven en kan iedereen blijven genieten van de dingen en activiteiten waar we zo lang op moesten wachten.”