Richard Celis richtte in Lille in 1945 de scouts en in 1954 het Davidsfonds op. 

Richard Celis richtte in Lille in 1945 de scouts en in 1954 het Davidsfonds op. © Scoutsarchief Lille

Richard Celis (92) wordt derde ereburger van Lille

Lille, Rijkevorsel -

Het schepencollege van Lille draagt Richard Celis (92) voor als nieuwe ereburger van Lille. De erenotaris uit Rijkevorsel groeide op in Lille en richtte daar de scouts en het Davidsfonds op.

Het is sinds een tweetal jaar de intentie van het lokaal bestuur van Lille om een keer per jaar de titel van ereburger uit te reiken. Eind 2019 werd ex-verzetsstrijder Boni Mellaerts uit Gierle de eerste ereburger van Lille. Begin 2020 werd de vermoorde veearts-keurder Karel Van Noppen uit Wechelderzande postuum ereburger. Dit jaar wil het bestuur van N-VA en Groen Richard Celis de titel van ereburger geven. Rosette Dillen van de heemkundige kring Norbert de Vrijter heeft Richard Celis voorgedragen en het schepencollege gaf hiervoor al de toestemming. De gemeenteraad van woensdag 27 oktober moet nog wel definitief het licht op groen zetten.

“Richard Celis is de oprichter van een scoutsgroep in Lille en stichtte ook de Lilse afdeling van het Davidsfonds”, luidt de motivatie van de gemeente. “Sinds 1956 is hij ook erevoorzitter van de Sint-Antoniusgilde in Lille. Hij is een bezieler van talloze initiatieven die de Vlaamse cultuur bevorderen.”

Richard Celis werd in zijn woonplaats Rijkevorsel eind 2014 al uitgeroepen tot ereburger van de gemeente. De voormalige notaris is bij het brede publiek vooral bekend om zijn voorzitterschap van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) tussen 1987 en 1992. Hij probeerde het jaarlijks Vlaams Nationaal Zangfeest te moderniseren. (bvdl)   

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio