Een ontharde voortuin verkleint de kans op wateroverlast. 

Een ontharde voortuin verkleint de kans op wateroverlast. © IOK

Subsidies voor Balenaars die hun voortuin ontharden

Balen -

De gemeente Balen heeft een subsidie voor inwoners die de verharding in hun voortuin vervangen door gazon of streekeigen planten. Die maatregel verkleint de kans op wateroverlast.

Eigenaars en huurders van een particuliere woning in Balen kunnen vanaf nu een subsidie van maximum 500 euro aanvragen als ze minstens 5m² van hun voortuin ontharden en vergroenen. Op die manier kunnen ze de negatieve gevolgen van de klimaatverandering verminderen, zoals de toename van extreme regenbuien en hitteperiodes.

Wie een open verharding zoals waterdoorlatende betonstraatstenen, kiezel, keien, grastegels of niet-gefundeerd kunstgras vervangt, kan rekenen op een subsidie van 5 euro per m² bij gazon en 10 euro per m² bij beplanting van bijvoorbeeld wintervaste planten, hagen, struiken of bomen. Bij het vervangen van volledige verharding zoals niet-waterdoorlatende betonstraatstenen, tegels, asfalt, (gepolierd) beton, gefundeerd kunstgras of gebonden steenslag kan je rekenen op 10 euro/m² bij gazon en 15 euro/m² bij beplanting.

Omdat streekeigen planten beter zijn voor de biodiversiteit, krijg je daarvoor een extra subsidie van 3 euro/m². Eénjarige beplantingen komen niet in aanmerking voor subsidie. Je kan de onthardingssubsidie aanvragen door het ingevulde aanvraagformulier te bezorgen aan de milieudienst (aan de balie van het gemeentehuis of via milieudienst@balen.be). Doe dit minstens twee weken voor de werkzaamheden, zodat er een controle voor en na kan gebeuren.

Minder kans op wateroverlast

Door verharding in te ruilen voor groen kan bij overvloedige neerslag het water makkelijker in de bodem sijpelen, zodat er minder water naar de riolering wordt afgevoerd. Op die manier is er ook minder kans op wateroverlast tijdens hevige regen. Daarnaast heeft ontharding een voordeel bij extreme hitte omdat een ontharde tuin minder warmte afgeeft. (mto)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio