©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

KMI waarschuwt met code geel voor onstuimig weer met rukwinden en regen, noodnummer 1722 blijft van kracht

Op talrijke plaatsen in ons land zullen er donderdag nog steeds felle rukwinden, tot 90 kilometer per uur, opgetekend worden waardoor schade mogelijk is. Ook overlast door de hoge neerslaghoeveelheden is mogelijk, waarschuwt het KMI. Het noodnummer 1722 is nog steeds actief.

Bron: Belga

Donderdag krijgen we een onstuimige dag met felle buien en rukwinden. Het wordt ook gevoelig frisser dan de voorbije dagen, meldt het KMI. Op veel plaatsen is donderdagvoormiddag nog code oranje voor rukwinden van kracht. De westelijke wind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig en lokaal zelfs nog krachtig met rukwinden van 60 tot 80 kilometer per uur, aan zee zelfs tijdelijk tussen 90 en 110 kilometer per uur. In de loop van de namiddag neemt de wind gelukkig in kracht af.

‘s Avonds zijn nog enkele buien mogelijk in het oosten van het land, maar elders klaart het grotendeels op. Het ergste is dan voorbij, aldus het KMI.

1722 blijft actief

De FOD Binnenlandse Zaken heeft door het voorspelde slechte weer, dat ook in de nacht van woensdag op donderdag voelbaar was, tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp.

Voor storm- of waterschade die niet levensbedreigend is, maar waarvoor de bijstand van de brandweer noodzakelijk is, kunnen mensen een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722. Op die manier raakt het noodnummer 112 voor mogelijk levensbedreigende situaties niet overbelast.

Rest van de week

Vrijdag start de dag op vele plaatsen met brede opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe vanaf het noorden. Het wordt dan wisselend tot soms zwaarbewolkt en in de loop van de namiddag en ‘s avonds vallen er enkele buien. We halen maxima van 7 tot 9 graden op het Ardense reliëf en 10 tot 12 graden in het westen van het land. Het wordt winderig; aan zee waait er een vrij krachtige tot krachtige westelijke wind die ruimt naar noordwest, in het binnenland is de wind matig tot soms vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen, ruimend naar west. De rukwinden lopen op tussen 50 en 65 km/u.

Zaterdag wordt het rustig en wisselend bewolkt. Het blijft zo goed als droog al is een lokaal buitje niet geheel uitgesloten. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 à 14 graden aan zee. De wind is overwegend zwak, aan zee matig, uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen.

Zondag is het vrij zonnig met hoge wolkensluiers. Het blijft droog bij maxima rond 9 à 10 graden in de Ardennen en 12 tot 14 graden in Vlaanderen. De wind waait meestal matig uit zuidelijke richtingen.