©  rr

Telenet Giants Antwerp behalen schitterende Europese zege in Griekenland

Telenet Giants Antwerp pakte op de tweede speeldag van de FIBA Europe Cup en in Griekenland met een schitterende prestatie uit. De Sinjoren wonnen na een zinderende partij in de heksenketel van Ionikos. Meteen een 2 op 2 in de FIBA Europe Cup in poule F. De Giants openen meteen de poort van de Last 16.

Patrick Ceulemans in Athene

Telenet Giants Antwerp opende sterk en nam via Elvar Fridriksson en Cameron Krutwig meteen de wedstrijd in handen: 6-6 en 6-11 na ook een sterke drive van Seppe D’Espallier. De ganse basisvijf had op dat moment gescoord. Een lichte onsportieve fout van Elvar Fridriksson zorgde echter voor een Griekse remonte. Iosif Koloveros en Eugene German waren mee de bezielers van de 10-0 tussenspurt en loodsen Ionikos naar een 16-11 tussenstand.

De Giants waren evenwel niet van slag. Jean-Marc Mwema scoorde 8 punten in het eerste kwart, waaronder 2 bommen, en kreeg steun van Jaylen Hands: 18-16. De Sinjoren waren gelanceerd en namen het initiatief opnieuw over: 21-24. Een onsportieve fout voor Jean-Marc Mwema zorgde in de slotseconden van het eerste kwart voor een 24-24 tussenstand.

Ook in het tweede kwart was Telenet Giants Antwerp aanvankelijk baas. Niels Van Eynde dropte een bom en scoorde na drives en met vrijworpen van ook Phil Cofer ging het na 26-28 en 33-35 naar een 33-42 Antwerpse bonus. De Giants konden in de Griekse heksenketel weer de voorsprong niet in intact houden. Een derde Antwerpse onsportieve fout, ditmaal voor Matt Tiby, zorgde immers opnieuw voor een wederopstanding bij Ionikos. De Grieken, die een duwtje van het trio refs kreeg, vonden met Nikos Chougkaz en Eugene German de aansluiting: 45-45 halfweg. Het missen van zes vrijworpen in de eerste helft deed bij de Antwerpenaars ook pijn.

Jean-Marc Mwema werd onmiddellijk in het derde kwart door de zwakke refs (uit Servië, Roemenië en Litouwen) met een bijzonder lichte vierde fout uit de partij gefloten. Coach Christophe Beghin kreeg dan ook nog een verwittiging richting technische fout. Neen, de Giants werden bijzonder streng aangepakt. Dat gaf weer een boost voor de Grieken: 55-51. Telenet Giants Antwerp toonde echter veel veerkracht. Phil Cofer was fysiek enorm present en stuwde de Giants naar 55-56. Een vinnige Jaylen Hands scoorde, Elvar Fridriksson strooide met assists en Roby Rogiers plukte rebounds en scoorde in the paint belangrijke punten. Dat maakte dat Telenet Giants Antwerp in een schitterende derde schuifje afstand nam. Van 58-64 ging het met gezwind basketbal naar 58-69. Ionikos was van slag en de Antwerpenaars gingen op hun elan door: 59-75. De 18-jarige Thijs De Ridder zorgde in de slotseconden van dat derde kwart en na een 14-33 Antwerpse run voor een 59-78 voorsprong.

Ionikos begon furieus aan het slotkwart en Eugene German was de bezieler van de 12-4 tussenspurt 71-82. Coach Christope Beghin vluchtte in een time-out, maar de Giants verkeerden snel in foutenlast en verloren Jean-Marc Mwema met vijf fouten. Matt Tiby scoorde belangrijke vrijworpen, Jaylen Hands lukte een haarfijn shotje en Cameron Krutwig lukte de 75-88. Dat gaf Telenet Giants Antwerp in een prangende slotfase terug wat ademruimte. Voldoende om de schitterende Europese zege on the road op een beklijvende wijze af te sluiten. Jaylen Hands werd met 19 punten topschutter, roby Rogiers was goed voor 17 punten en 8 rebounds, Cameron Krutwig voor 10 punten en 9 rebounds en Phil Cofer voor 12 punten.

IONIKOS: Mustafa 10, Artis 3, Koloveros 5, German 22, Arsenenopoulos 6, Mourtos 0, Athinaiou 7, Gontikas 16, Gkiouzelis 2, Chougkaz 10

TELENET GIANTS ANTWERP: Fridriksson 8, Tiby 9, Van Den Eynde 5, T. Jaylen Hands werd met 19 punten topschutter, Roby Rogiers was goed voor 17 punten en 8 rebounds, Cameron Krutwig voor 10 punten en 9 rebounds en Phil Cofer voor 12 punten.

KWARTS: 24-24, 21-21, 14-33, 22-14

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp