Gert De Mangeleer (links) en Joachim Boudens. 

Gert De Mangeleer (links) en Joachim Boudens. ©  frederik beyens

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens openen tweede restaurant Bart Bulot in Botanic Sanctuary

Antwerpen -

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens openen donderdagmiddag hun tweede restaurant in Antwerpen. Na Hertog Jan at Botanic eerder deze maand wordt dat Bar Bulot at Botanic, een gastronomische brasserie naar het beeld van Bar Bulot aan de Torhoutsesteenweg in Brugge, waar Hertog Jan helemaal in het begin was gevestigd.

Johan Van Baelen

Bar Bulot at Botanic wordt niet alleen de tweede Antwerpse zaak van de Hertog Jan Restaurant Group, het wordt ook het tweede restaurant in de schoot van het vijfsterren-superiorhotel The Botanic Sanctuary in Antwerpen. Voor de nieuwsgierige gasten: beide restaurants hebben dezelfde ingang, met name de centrale poort van het voormalige Elzenveld tegenover de Mechelseplein. Eens binnen, ga je rechts naar Hertog Jan en links naar Bar Bulot.

Met Bar Bulot wilden Gert De Mangeleer en Joachim Boudens terugkeren naar de oorsprong en de finesse van de Vlaams-Franse keuken. In het begin was die keuken toegespitst op vis, schaal- en schelpdieren zoals hun voorbeelden, de traditionele bistro’s aan de Franse Opaalkust, het hen voordeden. Maar gaandeweg vonden ook vleesgerechten hun weg naar de brasserie.

Á la minute gekookte lauwe Noordzeekrab met ei, mayonaise en bieslook. 

Á la minute gekookte lauwe Noordzeekrab met ei, mayonaise en bieslook. ©  Kris Vlegels

Sterrenwaardig

Dat beide gastronomische zakenpartners iets meer uit een gerecht halen dan de benaming brasserie doet vermoeden, mag blijken uit de waardering van de restaurantgidsen. Gault&Millau riep Bar Bulot uit tot Brasserie van het Jaar en de luxebrasserie haalde ook een Michelinster binnen. De gerechten zijn dan ook uitzonderlijk. Zo bijvoorbeeld de signatuurgerechten, zoals gebraiseerde, met de lijn gevangen kabeljauw met beurre blanc-Deluxe of ragout van Bressekip met kalfszwezerik en met de hand gepelde garnalen uit Nieuwpoort in bladerdeeg, afgewerkt met een mousselinesaus.

In de Antwerpse Bar Bulot at Botanic zullen Gert en Joachim zich wel eens laten zien, maar ze werken er niet. Zoals ze in Brugge de zaak in handen hebben gelegd van chef Pieter Lefevere en gastheer Maxime Depreitere, zo staat Bar Bulot Antwerpen onder leiding van gastvrouw Elske Mostert, de voormalige wine director van The Breda Group in Amsterdam bijgestaan door chef Koen Gussenhoven (van onder meer Pure C in Cadzand en brasserie Maris Piper in Amsterdam).

Bar Bulot is het tweede van vier gastronomische restaurants die verwacht worden in The Botanic Sanctuary. Weldra openen nog Fine Fleur van Jacob-Jan Boerma en Thomas Diepersloot en Restaurant 1238 van Wouter Van Tichelen, net als Henry’s Bar van de gerenommeerde sommelier Jurgen Lijcops.

Koen Gussenhoven. 

Koen Gussenhoven. ©  Ellen Van Bouwhuysen

Elske Mostert. 

Elske Mostert. ©  Ellen Van Bouwhuysen

https://barbulot.be/, Lange Gasthuistraat 41 Antwerpen

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio