Kevin, Margot en Hannah-Poeka 

Kevin, Margot en Hannah-Poeka © Patrick De Roo

Café Tati: Berchemse nieuwkomer voor de jazzliefhebber

Berchem -

In het pand waar jarenlang café Prior huisde, is afgelopen weekend café Tati geopend. De zaak wordt gerund door een handvol gezinsleden die een voorliefde hebben voor retro en muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Dat sijpelt helemaal door in het interieur en de sfeer die het café vandaag uitademt. Oud-Berchem heeft er zo een gezellige nieuwkomer bij.

Elien Van Wynsberghe

Het pand in de Victor Jacobslei onderging de afgelopen maanden een flinke metamorfose. “Het was alsof de tijd hier was blijven stilstaan”, zegt Hannah-Poeka Rensonnet die samen met haar vriend Kevin Van Peborgh, vader en dj Exo Fonz en diens vrouw Margot De Group café Tati runt. “Dit gebouw is al vanaf begin 1900 een café. Voordat wij hier begonnen, heette deze plek café Prior. Dat café heeft vele jaren bestaan en werd uitgebaat door twee oude mensen van tachtig jaar. Zelf wonen we hier in de buurt. Toen we hoorden dat zij op pensioen zouden gaan, hebben we meteen contact met hen opgenomen. Dat is ons geluk geweest”, vertelt Hannah-Poeka.

Maar het interieur van het café was versleten, zegt het gezelschap. “De wc was nog op het koereke, zoals vroeger. Je had valse plafonds, een bakstenen toog, tapis plein.” Helemaal anders dan hoe het café er vandaag uitziet. Dat hier flink verbouwd is, is duidelijk.

Hoe ze ertoe gekomen zijn om in de eerste plaats samen een café te beginnen? “Mijn man en ik zijn allebei dj’s”, vertelt Margot. “We draaien al vele jaren voor Radio Centraal. Hij droomde er al lang van om zelf een café te beginnen.” “Wij komen in zo veel cafés, het leek mij eigenlijk beter om er zelf een te hebben”, lacht die. “Ik heb altijd in de horeca gestaan”, vertelt Hannah-Puca. “En ik heb tien jaar in een callcenter gewerkt en was dat meer dan beu. Ik wilde een carrièreswitch maken en ben er mee voor gegaan”, zegt Kevin op zijn beurt.


 

 © Patrick De Roo

Muziekcafé

Ondertussen is café Tati een feit. Afgelopen weekend was het openingsweekend. “Deze plek is een eetcafé met bescheiden keuken”, lichten ze toe. “Muziek is hier heel belangrijk. Zelf hebben we een voorliefde voor jazz, soul, funk en rythm ‘n’ blues. Muziek uit de jaren 50, 60 en 70. Dat is wat je hier voornamelijk zal horen. Op zondagnamiddagen willen we ook graag dj-sets en jazzoptredens organiseren.”

Dat ze vlak aan een prachtig plein grenzen, schept ook mogelijkheden. “In de toekomst gaan we proberen om het plein meer tot z’n recht te laten komen, door er bijvoorbeeld een retro markt te organiseren.” Want voor retro hebben deze caféhouders een voorliefde. Dat sijpelt ook door in het interieur dat je doet terugdenken aan de jaren vijftig. “We hebben een lange zoektocht achter de rug naar de juiste meubelen”, glimlachen ze.

En dan nog de naam. Een verwijzing naar de beroemde Franse regisseur en acteur Jacques Tati. “We vinden hem een hele schone figuur. In zijn films zet hij het verleden af tegen de moderne tijd. Dat past hier wel. En voor mensen die hem niet kennen -dat zijn er verbazingwekkend genoeg best veel- is het gewoon een naam die goed bekt.”

Café Tati: Victor Jacobslei 69. Open van woensdag-zondag.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio