Ontwerper Roel Crul, schepen Jan Van Otten en Brit Versmissen van AkirA openden met enkele jongeren de chillplek in Park Spooreinde. 

Ontwerper Roel Crul, schepen Jan Van Otten en Brit Versmissen van AkirA openden met enkele jongeren de chillplek in Park Spooreinde. © WOAD

Turnhout heeft er een sporthal voor jongeren én twee chillplekken bij

Turnhout -

De coronacrisis legde de behoefte van jongeren aan ontmoetingsplekken in de publieke ruimte bloot. Stad Turnhout voorzag ontspanningszones in Park Spooreinde en aan Jeugdcentrum Wollewei, vzw Arktos opende een sportruimte naast hun ontmoetingscentrum.

Wouter Adriaensen

Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Hun Turnhoutse vormingshuis AkirA zat jarenlang in een pand in de Warandestraat, maar verhuisde naar de Bakkerij, een voormalige industriële bakkerij achter het station. “Op dinsdag, woensdag en donderdag vangen minstens twee begeleiders jongeren na schooltijd op in onze ontmoetingsruimte”, vertelt Brit Versmissen van AkirA. “Zij vinden hier een warme thuis. De 360 bezoekers die we al telden, tonen de nood aan zo’n laagdrempelig initiatief aan.”

AkirA kreeg van sportkledingfabrikant Nike een subsidie van 6.000 euro om die jongeren ook aan het bewegen te krijgen. “Dat budget hebben we geïnvesteerd in bokszakken en fitnessmateriaal. Elke donderdag kunnen jongeren een uur gratis komen boksen in de Loods, naast onze ontmoetingsruimte in de Bakkerij. Daarvoor werken we samen met de stedelijke dienst Buurtsport en met boksclub Boxing Team Turnhout.”

Chillplekken

In Park Spooreinde, naast de Bakkerij, opende de Stad bovendien een ontmoetingsruimte. Ook aan Jeugdcentrum Wollewei, op de plaats waar vroeger de speeltuin van de kinderopvang was, kunnen jongeren voortaan coronaproof samenkomen op een ‘chillplek’. “Enkele maanden geleden reageerden we op een subsidie-oproep van minister Bart Somers (Open Vld)”, zegt schepen van Jeugd, Sport, en Buurten en Wijken Jan Van Otten (Vooruit). “De 40.000 euro voor de twee plekken werd voor de helft door ons en de helft door Vlaanderen betaald.”

Voor de uitwerking startte de Nederlandse ontwerper Roel Crul een participatietraject op. Gesprekken en brainstorms met meer dan honderd jongeren resulteerden in moodboards en maquettes. “Het uiteindelijke ontwerp probeert rekening te houden met zowel de ruimte eromheen als verschillende bewegingselementen”, legt Crul uit. Hij gaf bij de opening verlichting op zonne-energie cadeau aan de jongeren. “Met deze chillplek keert de populaire zomerbar toch weer een beetje terug naar het park.”

De zomerbar moest het park verlaten omdat dat binnenkort verder ontwikkeld wordt. Daar heeft de stad gelukkig ook aan gedacht. “De chillplek kan verhuisd worden naar een andere locatie zodra dat nodig is”, aldus schepen Van Otten. Hij doet nog inspanningen om jongeren die niet aangesloten zijn bij een sportclub aan het bewegen te krijgen. “Tegen volgende zomer willen we twee van de tennisvelden naast de ring in het stadspark omvormen in een voetbalveld en een basketbalveld.”

In de Bakkerij naast Park Spooreinde installeerde AkirA naast haar ontmoetingscentrum een bokshal.

In de Bakkerij naast Park Spooreinde installeerde AkirA naast haar ontmoetingscentrum een bokshal. © WOAD

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio