Patrick Laevers van Fost Plus en Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) bij de lancering van de Click op 1 juli 2021  

Patrick Laevers van Fost Plus en Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) bij de lancering van de Click op 1 juli 2021  ©  Jan Van der Perre

Applicatie ‘Click’ tegen zwerfvuil van Fost Plus kent trage start

Antwerpen -

De Click, een applicatie van Fost Plus dat je beloont wanneer je op een correcte manier je afval weggooit, is op vier maanden tijd in Antwerpen 8200 keer gebruikt. Geen ongelofelijk succes, maar bij Fost Plus zijn ze toch blij met de voorlopige resultaten. “Dit is een project dat nog elke dag groeit”, zegt woordvoerder Valerie Bruyninck.

Jan Stassijns

Fost Plus lanceerde op 1 juli de applicatie Click in Antwerpen. In de vier zones waar de app actief is, zijn er vuilnisbakken in een roze jasje gestoken. Wie in die zones de barcode van de verpakking scant en nadien in de vuilnisbak gooit krijgt een aantal digitale munten die in de app ingewisseld kunnen worden bij verschillende handelszaken in de stad.

Het project loopt minstens een jaar en wil een mentaliteitswijziging creëren bij burgers en bezoekers door hen te stimuleren om hun eigen afval correct weg te gooien én zwerfvuil op te ruimen. Ook in De Haan en Namen loopt het project.

De Click kent een trage start in de Koekestad. Na bijna vier maanden zijn er zo’n 8200 verpakkingen gescand, wat neerkomt op zo’n 72 per dag. Antwerpse schepen van Stads- en Buurtonderhoud, Els van Doesburg (N-VA) is voorlopig nog niet overtuigd van het project. “Of ik het als een succes kan bestempelen? Ik word er voorlopig niet wild van”, zeg van Doesburg. “Maar de echte evaluatie kunnen we pas doen binnen een jaar. Als de resultaten dan niet beter zijn, stoppen we er gewoon mee.”

Bij Fost Plus zijn ze enthousiaster. “Wij vinden dit al wel een mooi resultaat”, zegt Valerie Bruyninck van Fost Plus. “Dit is een project dat groeit en waarvoor we voorlopig nog heel hard inzetten om Click bekend te maken bij het grote publiek. In totaal heeft de app, in Antwerpen, De Haan en Namen, al 5500 gebruikers. In Antwerpen hebben 258 hun gespaarde punten omgeruild naar de Antwerpse Ucoins. En die cijfers stijgen nog elke dag. De focus ligt nu op het aanzetten van mensen om de app te gebruiken. Elke week zijn onze teams aanwezig in de stad om mensen uit te leggen hoe het werkt en we werken ook samen met studentenverenigingen om het onder studenten meer en meer bekend te maken. Het is ook zo dat we voorlopig op vier locaties actief zijn: op en rond de Meir, de studentenbuurt, de Scheldekaaien en de Statiestraat in Berchem.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio