Luk en Caroline Hannes toverden het voormalig restaurant Mange-Tout om tot speciaalzaak voor wijn en sterke drank met de allures van een museum.

Luk en Caroline Hannes toverden het voormalig restaurant Mange-Tout om tot speciaalzaak voor wijn en sterke drank met de allures van een museum. © JAA

De Kroon op het werk: bierspecialist zet nu ook wijn en sterke drank in etalage

Wijnegem -

De Kroon, tot nog toe vooral bekend als bierspecialist, zet haar ambities kracht bij om diezelfde status te verwerven voor wijn en sterke drank. Een gigantisch aanbod van deze twee wordt voortaan gepresenteerd in wat oorspronkelijk het café was van de familiale brouwerij en later dienst deed als restaurant Mange-Tout.

Jan Auman

De Kroon is een begrip. De familie Hannes baat de drankenhandel aan de Turnhoutsebaan recht tegenover het park van Wijnegem al uit sinds 1908. Met huidige zaakvoerder Luk (44), bijgestaan door echtgenote Caroline Van Puyenbroeck, is de familie Hannes intussen toe aan de vijfde generatie. Hun dochters Charlotte (16) en Lili (13) staan te popelen om die traditie verder te zetten.

“Onze voorvaderen Jan, Jules, Ivo en Wilfried hebben op deze plek nog zelf bier gebrouwen”, toont Luk een muur vol prachtige historische foto’s die zijn broer en kunstfotograaf Nick Hannes heeft verzameld als eerbetoon aan de vorige generaties. “Onder meer de Nova, ‘t Kroontje en Oude Bruine genoten een zekere bekendheid. Maar de ketels zijn al lang weg.”

Een foto uit 1937, toen er nog gebrouwen werd op de bekende locatie in Wijnegem.

Een foto uit 1937, toen er nog gebrouwen werd op de bekende locatie in Wijnegem. © RRJAA

Sommeliers

De Kroon stond al bekend om zijn breed assortiment. Dat werd zopas nog uitgebreid met een volwaardige afdeling wine & spirits. “We verkochten al wat wijn, whisky, cognac en champagne. Dankzij de integratie van het twee jaar geleden gesloten restaurant Mange-Tout in onze winkel, kunnen we die specialiteiten pas echt presenteren zoals we willen”, straalt Caroline in de net en bewust door lokale vaklui afgewerkte toonzaal.

Luk, Caroline en hun team van intussen zo’n twintig medewerkers hebben hard gewerkt om de extra ruimte van vierhonderd vierkante meter in te richten als walhalla voor liefhebbers van het goede leven met godendranken in quasi oneindig veel variëteiten. Het lijkt wel een museum. Zo mooi is de pas geopende wine & spirits toonzaal, waarin onder meer sommeliers Stein Van Hees en Glenn Cambré betrouwbare gidsen zijn. Die laatste werkte tot de sluiting in sterrenrestaurant d’Essensi in ‘s-Gravenwezel.

“We hebben, samen met onze nog steeds verzorgde bieren, nu zo’n negenduizend referenties in het gamma van De Kroon opgenomen”, onthult Luk Hannes het resultaat van een flinke optelsom. “We hebben daarbij ook oog voor lokale producenten. Zo staan hier heel wat wijnen van op Vlaamse bodem geteelde druiven, net als flessen van naar Frankrijk en Italië uitgeweken Belgische families. Natuurlijk mag ook de op Wijnegemse grond geteelde Vigna-wijn niet ontbreken.”

Caroline toont een Benjamin van wijnhuis VIgna, een cabernet Dorsa Barrique gemaakt van druiven die geteeld werden op Wijnegemse bodem.

Caroline toont een Benjamin van wijnhuis VIgna, een cabernet Dorsa Barrique gemaakt van druiven die geteeld werden op Wijnegemse bodem. © JAA

James Bond

In een transparant, maar bewust afgesloten apart hoekje hebben Luk en Caroline hun meest exclusieve drankjes verzameld. Verscheidene van de champagnes, 37 jaar oude whisky’s en wijnen die hier staan te blinken, gaan in de duizenden euro’s. De fles Beluga Epicure vodka die Luk uit de kooi haalt, kost 8.399 euro. Voor 4.999 euro kan je bij De Kroon een champagne Moonraker aanschaffen. Het bekende huis Bollinger bracht die uit als limited edition naar aanleiding van de release van de nieuwste James Bond film.

“Maar staar je hierop niet blind”, benadrukken de uitbaters. “De Kroon heeft bieren, maar nu ook wijnen, champagnes en sterke dranken voor ieders beurs. Ook wie een flesje wijn zoekt voor thuis bij de doordeweekse maaltijd, wordt in De Kroon even hartelijk ontvangen en geholpen als wie het in de hogere prijsklasse zoekt.” (jaa)

Drankenhandel De Kroon met drive-in én nieuwe wine & spirits-winkel, Turnhoutsebaan 448 in Wijnegem.
Enkele speciale bottelingen.

Enkele speciale bottelingen. © JAA

Voor 4999 euro kan je bij De Kroon een limited edition van deze champagne Moonraker aanschaffen

Voor 4999 euro kan je bij De Kroon een limited edition van deze champagne Moonraker aanschaffen © JAA

De  van de familie Hannes, mooi samengesteld door Nick Hannes, geen drankverkoper, maar kunstfotograaf.

De van de familie Hannes, mooi samengesteld door Nick Hannes, geen drankverkoper, maar kunstfotograaf. © JAA

 

 © JAA

 

 © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio