Geert Van Hoof gaf les in het vijfde leerjaar 

Geert Van Hoof gaf les in het vijfde leerjaar © IF

Directeur geeft les om nijpend lerarentekort aan te kaarten: “Laten zien hoe mooi een job in het onderwijs is”

Bonheiden -

Algemeen directeur van GO! scholengroep 5 Geert Van Hoof bezocht basisschool Klim Op in Bonheiden om een voormiddag zijn oude rol eventjes op te nemen. De directeur gaf een voormiddag les aan de leerlingen van het vijfde leerjaar om het nijpende lerarentekort aandacht te geven.

Erik Van Eycken

Jonge mensen kiezen minder voor een job als leerkracht. “Dat baart me grote zorgen. Iedereen heeft het over de uitdagingen waar het onderwijs voor staat, zoals de digitale sprong en diversiteit. We zouden bijna vergeten hoe fantastisch het beroep van leraar is. Kinderen begeleiden op het pad van hun leven, wat is er mooier”, vraagt Geert Van Hoof, algemeen directeur van GO! scholengroep 5.

Hij staat aan het hoofd van een van de grootste scholengroepen van het land, met 37 onderwijsinstellingen en bijna 23.000 leerlingen en cursisten. De algemeen directeur stond woensdag voor de klas in het vijfde leerjaar van GO! basisschool Klim Op en wil hiermee een positief signaal geven. “Ik wil vooral laten zien hoe mooi werken in het onderwijs is.”

Contact met leerlingen

Geert Van Hoof is van onderwijzer opgeklommen tot algemeen directeur. “Ook in die functie doe je alles om de leerlingen zichzelf zo veel mogelijk te laten ontplooien. Het rechtstreekse contact met kinderen, zoals in mijn jaren als leraar, is er niet meer bij. Die dagelijkse sfeer in de klas, de ontwapende reacties en de voldoening als je merkt dat ze iets onder de knie hebben. Het beroep van leraar is uniek én zinvol. Natuurlijk ken ik de uitdagingen waar leraren mee te maken krijgen, maar ik ken ook de prachtige momenten. Daar wil ik de aandacht op vestigen”, zegt Van Hoof. Zelf heeft hij elf jaar voor de klas gestaan.

De algemeen directeur draaide een gewone werkdag mee, inclusief toezicht in de refter en op de speelplaats. “Te vaak wordt de indruk gewekt dat het alleen kommer en kwel is in het onderwijs, terwijl ik weet dat het zo’n mooi vak is. De nood aan leerkrachten is hoog. De regering heeft de arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten recent verbeterd, daar ligt het probleem niet. Er moet nagedacht worden hoe het respect en de erkenning voor dienstverlenende beroepen zoals de job van een leerkracht kunnen worden teruggebracht in de maatschappij. We moeten ook inzetten op de relatie tussen de school en ouders om in een sterk educatief partnerschap de beste opvoeding en vorming te kunnen bieden voor elke leerling.”

Bij Klim Op in Bonheiden is er geen lerarentekort, maar toch is door de corona-teststrategie van de overheid momenteel 10% van de leerkrachten afwezig. “Bovendien worden onze leraren automatisch verplicht om zowel afstands- als fysiek onderwijs te geven”, zegt directeur Esther De Caluwe. “Leerlingen van de lagere school moeten onmiddellijk in quarantaine na een coronabesmetting.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio