De Skwebbelaars samen met de Katelijnse mascotte Skwibus. 

De Skwebbelaars samen met de Katelijnse mascotte Skwibus. © Stijn Van de Sande

Skwebbelaars bespreken speelpleintjes en verkeersveiligheid op allereerste kinderraad

Sint-Katelijne-Waver -

De leerlingen in de nieuwe kinderraad van Sint-Katelijne-Waver kwamen woensdagmiddag voor het eerst bij elkaar. De Skwebbelaars hadden het onder meer over de verkeersveiligheid en het aanbod aan speelpleintjes in de gemeente. Volgens het lokaal bestuur worden alle voorstellen van de kinderen overwogen.

Stijn Van de Sande

Een tiental leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar in Sint-Katelijne-Waver verzamelde woensdagmiddag in de raadszaal in het gemeentehuis. Voor het eerst kwamen de Skwebbelaars, zoals de leden van de kinderraad heten, samen om verschillende onderwerpen te bespreken. Op de agenda stond onder andere de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, want die kan volgens de kinderen toch beter.

“We vinden onder andere dat er meer zebrapaden en veiligere parkings moeten komen”, zegt Mano Verstrepen (10). “Er wordt ook vaak te snel gereden. Daar moet iets aan gedaan worden, want we voelen ons vaak onveilig op weg van en naar school. Ik vind het zeker niet erg om op woensdagmiddag naar de kinderraad te komen. Ik vind het net interessant om de meningen van de andere kinderen te kennen en daarover in gesprek te gaan.”

Ook Fabian Goris (10) is blij dat hij deel uitmaakt van de kinderraad. “Want kinderen hebben ook een stem, maar er wordt te weinig naar geluisterd”, zegt hij. “Ik vind het leuk om nieuwe vrienden te leren kennen en de verschillende onderwerpen te bespreken. Zo kunnen we de gemeente helpen. Behalve over de verkeersveiligheid hebben we het ook gehad over de sportterreintjes. Ik vind bijvoorbeeld dat er meer voetbalveldjes moeten komen.”

Impact

“De eerste vergadering was een succes”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Het is een toffe groep van enthousiaste onderzoekers. Ze hadden meteen ook heel goede ideeën. Die zijn niet allemaal even realistisch of betaalbaar, maar we nemen alle voorstellen wel mee. We willen een groot deel van hun ideeën onderzoeken en effectief realiseren. We vinden het belangrijk dat de kinderraad echt een impact kan hebben op de gemeente.”

“Want zo’n kinderraad heeft op andere plaatsen te vaak een ceremoniële functie”, vindt Sels. “De kinderen mogen opdraven om een lintje door te knippen of te poseren met het gemeentebestuur. Dat willen we heel bewust anders aanpakken. Wij willen de kinderen echt een stem geven in het beleid en concreet aan de slag gaan met hun voorstellen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio