© ATV

Slechte staat van toegang fietserstunnel was al meer dan jaar bekend: “Onbegrijpelijk”

Antwerpen -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) was in april 2020 al op de hoogte van de problemen met de luifel boven de toegang naar de Kennedy-fietserstunnel. “Het is onbegrijpelijk dat er meer dan een jaar niets werd gedaan”, zegt Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V).

Elien Van Wynsberghe,Sacha Van Wiele

De Kennedy-fietserstunnel aan de D’Herbouvillekaai werd dinsdag gesloten nadat een stuk van de dakbekleding aan een van de tunneltoegangen op rechteroever was losgekomen. Een aannemer heeft de dakbekleding verwijderd waardoor de tunnel woensdag weer kon worden geopend. Het AWV plant dringende werken begin volgend jaar en een volledige renovatie van de fietserstunnel in 2023.

Vlaams parlementslid Van de Wauwer kaartte ruim een jaar geleden al het afbrokkelen aan van de luifels van de fietserstunnel. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zei in haar antwoord op 17 april 2020 dat AWV op de hoogte was. In haar antwoord op 18 september 2020 bleek dat er al stappen werden gezet.

“Het AWV onderzoekt de juiste werkwijze om de ingangen te herstellen, daarbij wordt ook advies van specialisten ingewonnen”, zei de minister toen.

“Had slechter kunnen aflopen”

Van de Wauwer vindt het onbegrijpelijk dat er dan nog niets is gedaan aan het probleem. “Dat er geen gewonden vielen bij het neerkomen van het plafond is het allerbelangrijkste, maar dit had slechter kunnen aflopen”, zegt het parlementslid. “Met heel het debat over een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Schelde op deze locatie wordt er niet meer of veel te weinig geïnvesteerd in de fietserstunnel. We zeggen al jaren dat deze tunnel evengoed onderhouden moet worden zolang hij in gebruik is. Dat hier weinig tot geen gehoor aan gegeven wordt, is schrijnend.”

Volgens AWV kon er niet sneller worden begonnen omdat er nog naar budgetten moest worden gezocht. Nu is er 40.000 euro voor de dringende werken begin 2022. 

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen