Gie en Manuela, geflankeerd door hun twee intussen volwassen kinderen Kobe en de hoogzwangere Annelien, op het podium van de Koningin Elisabethzaal. “Overdonderd door deze avond.” 

Gie en Manuela, geflankeerd door hun twee intussen volwassen kinderen Kobe en de hoogzwangere Annelien, op het podium van de Koningin Elisabethzaal. “Overdonderd door deze avond.” © Inge Nijs/Zoemin

Comeback Muziek voor Sander lost verwachtingen in: 42.000 euro voor opvang familieleden kankerpatiënten

Schilde/Antwerpen -

Muziek voor Sander was het voorbije weekend goed voor een dubbele comeback. Scala ontwaakte uit haar coronaslaap en hoe. De ouders, broer en zus van het in 1999 overleden jongetje Sander knoopten met succes aan met hun benefiet-optredens voor deLIEving in het Universitair Ziekenhuis in Gent. “We zijn heel blij dat we 42.250 euro konden overhandigen”, blikt moeder Manuela Van Herck terug op een warme, uitbundige avond.

Jan Auman

Sander Laurijssen uit ’s-Gravenwezel verloor op vijfjarige leeftijd de strijd tegen leukemie. Om de opvang van de vaak vergeten broertjes en zusjes van jonge kankerpatiënten in het ziekenhuis te verbeteren, organiseerden Manuela Van Herck en echtgenoot Gie Laurijssen na zijn dood, van 2004 tot 2012, een reeks benefietconcerten. Met de opbrengst daarvan werd in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent intussen deLIEving ingericht. Dat is een gezellige speel- en leefruimte voor die specifieke doelgroep.

“Doordat ouders van kankerpatiëntjes begrijpelijk tijdelijk volledig focussen op hun ziek kind, dreigen hun jonge broertjes en zusjes in het ziekenhuis wachtend aan hun lot te worden overgelaten. Zo ondervonden wij toch. Maar met deLIEving is dat hiaat prachtig ingevuld”, aldus Manuela, mama van Sander.

Twee jaar geleden besloten de ouders, intussen bijgestaan door zoon Kobe (21) en nu hoogzwangere dochter Annelien (30), om de benefietdraad weer op te pakken. Door corona werd het benefietconcert verschillende keren uitgesteld. Zopas lukte het gelukkig wel om Scala, die er ook al bij waren tijdens de allereerste benefiet, te laten optreden. Ruim 1.500 mensen, waaronder Vlaams minister-president Jan Jambon, genoten in de Koningin Elisabethzaal van een meeslepend muzikaal spektakel.

Koor Scala maakte van Muziek voor Sander een wervelende show, die ook visueel heel wat te bieden had.

Koor Scala maakte van Muziek voor Sander een wervelende show, die ook visueel heel wat te bieden had. © Inge Nijs/Zoemin

Dokter De Coen

“Dat bracht gelukkig ook weer een mooie som op: 42.250 euro. Zelfs nog wat meer dan we op de avond zelf dachten”, refereert Manuela naar de cheque die haar zoon Kobe overhandigde aan dokter Kris De Coen. De neonatoloog van het Universitair Ziekenhuis Gent beloofde het bedrag te zullen overmaken aan de beheerders van deLIEving.

“Een ontroerend moment”, blikt Manuela Van Herck terug op de apotheose van de avond. “Dokter De Coen heeft zich destijds als jonge arts echt ontfermd over onze Sander. We zijn hem daarvoor nog altijd dankbaar en dat geldt ook voor iedereen die van Muziek voor Sander ondanks alle hindernissen weer zo’n groot succes heeft gemaakt.”

De apotheose: Kobe Laurijssen overhandigt namens de familie de cheque aan dokter Kris De Coen van UZ Gent.

De apotheose: Kobe Laurijssen overhandigt namens de familie de cheque aan dokter Kris De Coen van UZ Gent. © Inge Nijs/Zoemin

Of de familie Laurijssen nu opnieuw vertrokken is voor een reeks benefietavonden, is niet zeker. “De organisatie is door de specifieke omstandigheden dit keer bijzonder slopend geweest. Maar de warmte van de aanwezigen en de enorme steun sluiten we niet uit dat we er toch nog een vervolg komt. We houden de beslissing nog even in beraad, maar laten dit zeker weten.” (jaa )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio