Bart Daelemans en Walter van Meer poseren voor een historische foto: op de dag dat ze als zelfstandige uitbaters Ter Vennen heropenen.  

Bart Daelemans en Walter van Meer poseren voor een historische foto: op de dag dat ze als zelfstandige uitbaters Ter Vennen heropenen.  © JAA

Ervaren horecatandem wekt Ter Vennen terug tot leven als brasserie

Wijnegem/Deurne/Schoten -

Het was de jongste jaren verdacht stil in en rond Ter Vennen en dat had niet alleen met corona te maken. Walter van Meer en Bart Daelemans wekken de plek waar al sinds 1973 gekookt wordt, nu terug tot leven. Vanmiddag ontvingen ze hun eerste gasten in wat niet langer een eventlocatie, maar brasserie is. “Eerder dan op het chique clientèle dat hier vroeger over de vloer kwam, mikken wij op het brede publiek”, aldus de twee ervaren horecamannen op hun eerste werkdag in Ter Vennen food & drinks.

Ter Vennen is een oase van rust en landelijke schoonheid tussen de lelijke Merksemsebaan en het al even ongezellige Albertkanaal, op de grens van Wijnegem, Merksem en Deurne. Maar laat dat je niet tegenhouden. Een dreef van hoge bomen met in het midden een kasseiwegeltje dat zo uit Parijs-Roubaix lijkt te komen brengt je snel in een andere sfeer afgestemd op genieten. Het geluid van het voorbijrazende verkeer sterft snel weg.

Aan het einde van de dreef, staan Walter (54) uit Wilrijk en Schotenaar Bart (38) me met een brede glimlach op te wachten. Wacht eens. Ken ik die gezichten niet? “Jawel. Wij hebben beiden jarenlang voor Robin Janssens en zijn Burgerij-restaurants gewerkt. Niet in de keuken. We hielden de boel er draaiend, maar kiezen nu in de beste verstandhouding met Robin voor een nieuw avontuur met onze eigen zaak”, vertelt Walter.

Die is als zaakvoerder niet aan zijn proefstuk toe. Inwoners van Ekeren kennen hem mogelijk nog als de man achter de Bistro, in de jaren negentig een populair adresje in Ekeren.

Het sobere mooie logo van Ter Vennen nieuwe stijl is prominent aanwezig bij de ingang.

Het sobere mooie logo van Ter Vennen nieuwe stijl is prominent aanwezig bij de ingang. © JAA

“Begin dit jaar polste baron Amaury de Gruben, eigenaar van dit gebouw en het aangrenzende kasteel Byckhove, of ik me niet over zijn Ter Vennen wilde ontfermen”, vertelt Walter. “Dat had er toen enkele minder geslaagde uitbatingen als evenementenlocatie opzitten. Ik twijfelde, maar Bart was meteen laaiend enthousiast. Eindelijk zouden we als zakenpartners ons eigen horecaverhaal kunnen schrijven. Dat de baron de hele infrastructuur eerst ook nog eens volledig zou vernieuwen, heeft ons over de streep getrokken.”

Banken

Het vergt niet alleen moed om in volle coronacrisis een horecazaak te starten. “We hadden ook centen nodig, maar alle banken waar we gingen aankloppen, stuurden ons wandelen”, aldus Bart Daelemans, papa van twee kinderen. “We zijn de overheid en meer bepaald de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen dan ook dankbaar dat zij wel in ons businessplan gelooft en een lening toestond. Samen met ons keukenteam onder leiding van de jonge Olivier Mariën vliegen we erin en zijn we vastbesloten om met Ter Vennen food & drinks een mooi nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de rijke geschiedenis van deze plek.”

Zaakvoerders Walter en Bart omringd door Kenneth Van Opstal en chef-kok Olivier Mariën van het keukenteam Ter Vennen op het ruime terras achteraan. Hier kunnen liefst tachtig mensen zitten.

Zaakvoerders Walter en Bart omringd door Kenneth Van Opstal en chef-kok Olivier Mariën van het keukenteam Ter Vennen op het ruime terras achteraan. Hier kunnen liefst tachtig mensen zitten. © JAA

Voor alle duidelijkheid: Ter Vennen nieuwe stijl, mooi aangekondigd vanop de Merksemsebaan met het door Walters dochter Fleur van Meer ontworpen logo, is voortaan, permanent open als brasserie/restaurant. “Al is hier zoveel ruimte – tachtig plaatsen binnen en evenveel buiten op het ruime terras – dat we een deel van de gelagzaal eenvoudig kunnen afsluiten voor een bijeenkomst onder familieleden of zakenrelaties”, vertellen de uitbaters tijdens de rondleiding. De speeltuigen voor de allerjongste bezoekers staan klaar en worden als extra troef opgesteld.

Huisbaas baron Amaury de Gruben gaf horeca-instituut Ter Vennen voor de heropening ene volledige opknapbeurt: van interieur, over terras tot de keuken; alles is nieuw.

Huisbaas baron Amaury de Gruben gaf horeca-instituut Ter Vennen voor de heropening ene volledige opknapbeurt: van interieur, over terras tot de keuken; alles is nieuw. © JAA

Gerijpt vlees

Bart gidst me door de kaart, die ondanks de ervaring van beide uitbaters geen hamburger bevat, maar wel typische brasseriegerechten, allemaal vriendelijk geprijsd. Een flesje huiswijn heb je ook al voor 24 euro. Ter Vennen mikt anno 2021 op klanten die niet noodzakelijk in een villa wonen.

“De gegrilde gamba’s zijn een aanrader”, weet Bart. “Onze vleesgerechten zijn toppers; zowel de entrecote van dry aged Holstein rund, filet pur van Ierse afkomst of flinke Belgische côte à l‘os van 1,2 kg, voor twee personen. Zowel qua sfeer als culinair hebben we onze koers bewust nog niet volledig uitgestippeld. We willen maximaal rekening houden met ons publiek, dat we vanaf vandaag welkom heten. Zo kunnen we bijvoorbeeld de ruime bar vooraan in een aparte ruime nog integreren.” (jaa)

Ter Vennen food and drinks, Merksemsebaan 278, in Wijnegem. Open van dinsdag tot en met zondag. website Ter Vennen food and drinks

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio