De fietspaden worden vernieuwd vanaf het kruispunt met de Bredabaan. 

De fietspaden worden vernieuwd vanaf het kruispunt met de Bredabaan. © Neel Vermeiren

Fietspaden langs Kalmthoutse steenweg worden vernieuwd

Wuustwezel -

De fietspaden van de Kalmthoutse steenweg tussen Wuustwezel en Achterbroek zijn van bovenlokaal belang. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start een studie om ze grondig te vernieuwen.

AWV wil de fietspaden van de Kalmhoutse steenweg vanaf de verkeerslichten aan de Bredabaan tot aan Witgoorsebaan volledig vernieuwen. Het hobbelige fietspad gaat aan elke oprit naar beneden. “AWV wil het fietspad conform de norm maken”, zegt schepen van Mobiliteit Rit Luyckx (CD&V). “Dat wordt een fietspad van twee meter breed aan elke zijde. Het fietspad is immers een BFF (Boven Functioneel Fietspad). Dat wil zeggen dat het fietspad bestemd is om snel van de ene locatie naar de andere te geraken, hier dus van Wuustwezel naar Kalmthout.”

Aan de as en de locatie van de weg zal er niets gewijzigd worden. AWV wil de originele bedding behouden. De werken zouden anders te groot en te duur worden. “Er komen ook veilige oversteekplaatsen voor fietsers”, zegt schepen van Openbare Werken Kris Van Looveren (CD&V). “Aan het kruispunt met de Nieuwmoerse steenweg wil men een veilige oversteekplaats creëren voor voetgangers en fietsers. Juist na het kruispunt met Blekenberg en Peerdsvenweg richting Kalmthout wordt een middengeleider voorzien, zodat het duidelijk wordt dat het vanaf daar zone 50 is. Ook aan de Witgoorsebaan en het kruispunt Baan-Sint-Willibrordusstraat worden de fietsoversteekplaatsen veiliger gemaakt.”

Inspraak

Er is een eerste overleg geweest met het studiebureau Evolta, dat het project zal uitwerken. “Zij gaan nu allerlei metingen uitvoeren om tegen februari met een eerste voorstel te komen via wuustwezelwenst.be. Zo krijgen de bewoners inzage in het project en kunnen ze voorstellen formuleren.” Van Looveren kan niet zeggen wanneer de werken worden uitgevoerd. “AWV heeft het op de planning voor 2023 gezet maar we weten dat er om meerdere redenen met de data kan geschoven worden.”

Er zijn plannen om de fietspaden helemaal door te trekken tot in Achterbroek. Fietsers moeten nu over een smalle strook juist naast de weg. “Hiervoor zijn grondafstanden nodig. Voorlopig heeft AWV hiervoor nog niet de nodige budgetten voorzien.” Kris Van Looveren pleit ook voor het aanleggen van vrijliggende fietspaden langs de Bredabaan tussen Wuustwezel en Gooreind. AWV heeft in 2022 budgetten voorzien voor de studie van dit voorstel.(vw)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio