De steenuil voelt zich thuis op Fort 3. 

De steenuil voelt zich thuis op Fort 3. © Paul Van Dyck

Nieuw onderkomen voor steenuilen op Fort 3

Borsbeek -

De steenuilen op het Fort 3 van Borsbeek kunnen voortaan terecht in drie nieuwe nestkasten. Deze werden opgehangen omdat de loodsen waar ze verblijven binnenkort worden afgebroken.

De steenuil, één van de kleinste uilensoorten, is een vaste gast op het Borsbeekse fortdomein. Het gemeentebestuur plaatste net drie aangepaste nestkasten om de dieren een goed onderkomen te bieden.

Beschermde uilen

Piet Wollaert van Natuurpunt beschrijft het belang van de nesten. “De steenuilen worden al een paar jaar opgemerkt in de loodsen die zullen worden afgebroken. Omdat het fort onder de habitatrichtlijn valt en uilen overal beschermd zijn, moeten er voor de afbraak maatregelen voor de steenuil worden genomen. In overleg met de uilenwerkgroep van Natuurpunt werd vanuit de gemeente drie nestkasten aangekocht en opgehangen.”

Eén nestkast hangt in het gebied op het fortdomein dat door Natuurpunt wordt beheerd. Verder hangt er nog een kastje in de buurt van hondenvereniging Dobra en in de omgeving van het hooiland op het middenplein.

De nestkasten werden aangekocht via Vogelbescherming Vlaanderen. (fisp)

Eén van de nestkasten voor de steenuilen.

Eén van de nestkasten voor de steenuilen. © RR