© Parket Antwerpen

Politie en parket waarschuwen voor Whatsappfraude

Antwerpen -

Het openbaar ministerie en de lokale politiezones van de provincie Antwerpen hebben woensdag een gezamenlijke actie gelanceerd om nogmaals te waarschuwen voor Whatsappfraude. Volgens de politie zijn het aantal aangiftes rond deze vorm van oplichting de afgelopen maanden opmerkelijk gestegen.

Het fenomeen Whatsappfraude is niet nieuw, maar omdat het aantal aangiftes de afgelopen maanden opmerkelijk gestegen zijn, lanceerden het openbaar ministerie, de federale politie en de lokale politiezones van de provincie Antwerpen woensdag de nieuwe campagne. “We werken met een vast sjabloon met de hashtag #stopphishing en de slagzin ‘dit geloof je toch niet?!’ om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken”, vertelt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Bij Whatsappfraude doen oplichters zich via Whatsapp voor als een familielid of een goede vriend van het slachtoffer. Ze sturen berichten met een onbekend nummer, omdat hun gsm-toestel zogezegd stuk is. Tijdens een chat overtuigen de oplichters het slachtoffer om geld over te schrijven. Dat gaat in een aantal gevallen over tienduizenden euro’s. Vaak zijn oudere mensen het slachtoffer van deze vorm van fraude.

“Maak indien mogelijk afspraken met familie of vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp, of check met een telefoontje of het bericht echt van een familielid of vriend komt”, geeft woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie als tips. “Wees ook steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie via sociale media.”

Wie toch slachtoffer is geworden, wordt aangeraden zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank om de financiële transactie te laten blokkeren. Slachtoffers doen best steeds aangifte van de oplichting bij de politie. Verzamel daarvoor zo veel mogelijk informatie over de oplichters, zoals bijvoorbeeld het telefoonnummer of afbeeldingen van het gesprek.

 

 © Parket Antwerpen

 jtp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio