©  koen fasseur

Is dit schip aan het zinken? Opvallend beeld zorgt voor verwondering in Bevrijdingsdok

Antwerpen -

Verschillende passanten aan het Bevrijdingsdok in de Antwerpse haven zagen de afgelopen tijd dit opvallende beeld. Is dit schip slecht geladen of zelfs aan het zinken? “Geen zorgen, dit is bewust gedaan voor een reperatie.”

Het zeecontainerschip Independent Horizon ligt momenteel ter hoogte van kaai 730, in het Bevrijdingsdok, maar het schip zorgt voor heel wat verwondering. “Face up, ass down, precies wat verkeerd geladen”, zo wordt online gereageerd met een geparafraseerd, gedateerd rapnummer.

Het valt inderdaad op hoe oneven het schip ligt, met de bulbsteven helemaal boven water in plaats van onder water. Is het schip slecht geladen en zakt het daarom naar achter?

“Zeker niet. Dit was zo gepland”, zegt Jan Roels, operationeel manager bij Independent Container Lines in Antwerpen. “Een dergelijk beeld komt vaker voor en is vrij standaard voor dit soort reparaties. Er was een herstelling voorzien aan de boegschroef (een ‘dwarse’ schroef die een schip van of naar de kade kan duwen, red.), en dan moet die uit het water om er goed aan te kunnen werken. Dat is inmiddels achter de rug. Straks ligt het schip weer mooi in het water.”

“Hoe dat schip uit balans wordt gebracht? Een schip heeft ballasttanks, waar water in kan worden gepompt. Hier pompen we dan water naar de achterkant. De containers die je achteraan ziet? Die spelen daarbij geen rol.”

 cm

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio