Grondeigenaars Christiane en Lucienne Vetters, landbouwer Koen Staquet en gemeenteraadslid Marcel Van Hoof. 

Grondeigenaars Christiane en Lucienne Vetters, landbouwer Koen Staquet en gemeenteraadslid Marcel Van Hoof. © Joren De Weerdt

Boer Koen legt uit waarom hij gronden niet zomaar wil afgeven om Molenzonen te redden: “Ze geven minderwaardige gronden in de plaats”

Hallaar -

De onderhandelingen over een nieuwe stek voor voetbalclub Molenzonen Hallaar achter het huidige terrein verlopen bijzonder moeilijk. De grondeigenaars en de pachter van de gronden willen nog een laatste keer rond de tafel gaan zitten met de gemeente, als dat volgens hun voorwaarden gebeurt. Dat hebben ze gezegd op een persmoment, geflankeerd door gemeenteraadslid Marcel Van Hoof (ETA+).

Bert Provoost

De zorgen rond de voetbalclub in de Spekstraat slepen al jaren aan. Waar nu hun velden liggen, laat het OCMW van Lier een woonproject ontwikkelen. Daarom is de gemeente op vraag van de club al jaren op zoek naar een oplossing voor de sportvereniging. Maar dat blijkt bijna zeven jaar na de indrukwekkende mars van de club van aan het veld tot aan het gemeentehuis nog moeilijker dan gedacht.

Er wordt al jaren gelonkt naar de landbouwgronden die achter de huidige terreinen liggen, maar de grondeigenaars en de pachter van de gronden gaan daar niet zomaar in mee. “Het hele schepencollege is hier al langsgeweest. Er is al ontelbare keren over vergaderd, maar een oplossing is er nog niet”, zegt de pachter Koen Staquet aan zijn keukentafel. “Vinden ze het normaal dat ik die goede gronden zomaar moet opgeven? Als boer is dat alsof je een kind weggeeft. Dan moet er wel iets voor in de plaats komen”, zegt hij.

Gronden aan Averegten

Aan de landbouwer werden gronden aangeboden die meer richting de Averegten liggen en die door de gemeente speciaal zijn aangekocht om de pacht te laten verhuizen. Ze zijn 3,1 hectare groot, vergelijkbaar met de grond van die Staquet door het voetbal zou worden ingenomen. Aan Ter Speelbergen wordt daarnaast ook nog 2,2 hectare aangeboden. “Deze zijn verder gelegen van uw bedrijf, maar zijn een surplus die wij u kunnen aanbieden om de compensatie in uw voordeel te laten doorslaan. Het verbaast ons dat u nog niet op het voorstel bent ingegaan”, klinkt het in een recent aangetekend schrijven van de gemeente. Zodra de pacht van het gebied af is, gelooft de gemeente dat er een akkoord gevonden kan worden met het achttal grondeigenaars in het gebied.

Koen Staquet (links) is de heisa beu. “Vinden ze het normaal dat ik die goede gronden zomaar moet opgeven?”

Koen Staquet (links) is de heisa beu. “Vinden ze het normaal dat ik die goede gronden zomaar moet opgeven?” © Joren De Weerdt

“In het laatste overleg heeft burgemeester Luc Vleugels (CD&V) aangegeven dat als ik me niet kon vinden in het voorstel, dat de zaak dan definitief zou stoppen. Maar ik heb laten weten dat ik niet akkoord kan gaan. De gronden die ze willen opdringen, zijn voor mij duidelijk minderwaardig. Ze staan constant onder water en zijn dus niet te vergelijken met de gronden die ik zou moeten afgeven. Sorry, wij boeren hier al vier generaties en mijn zoon staat als vijfde generatie te popelen om dat ook te doen. Dat ga ik niet zomaar weggooien”, zegt boer Staquet.

Geen boeman

De man vindt het niet eerlijk dat hij nu wordt aangewezen als de grote schuldige voor het feit dat Molenzonen geen nieuwe stek kan vinden. “De burgemeester heeft indertijd beloofd dat er een oplossing zou komen voor de club, maar nu dat niet lukt, lijkt het alsof ze van mij de boeman willen maken. Deze hele kwestie bezorgt me een enorme imagoschade, ondanks dat ik en mijn vader de club in het verleden al twee keer heb geholpen door hen twee stukken land ter beschikking te stellen om extra voetbalterreinen op te maken. Als ik geweten had dat dit het gevolg zou zijn, dan had ik ze er nooit op laten voetballen. Het moet mij ook van het hart dat ik het gevoel heb dat er vanuit de politiek psychologische druk wordt uitgeoefend om me doen toe te geven. Dat vind ik niet correct”, zegt Koen Staquet.

De grondeigenaars en de pachter willen nog een laatste keer rond de tafel gaan zitten. “We gaan het nog één kans geven”, zegt gemeenteraadslid Marcel Van Hoof, die hen als vertrouwenspersoon bijstaat en zo mee naar een gedragen oplossing voor de Molenzonen wil zoeken. “We willen dan wel dat het volgens onze voorwaarden gebeurt. We willen dat de volgende burgemeester Jan Moons (N-VA), de volgende schepen van Sport Eva Van den Brande (Open Vld) (die beiden in januari hun ambt opnemen, red.) en schepen van Ruimtelijke Ordening Sarah Wouters met de grondeigenaars samenzitten om naar een oplossing te zoeken. We hebben drie mogelijke oplossingen uitgewerkt die de club kunnen redden en waar de eigenaars en de pachter mee kunnen leven. Het is hoog tijd dat er eindelijk een oplossing komt, want de Molenzonen moeten de huidige locatie verlaten in 2026. Zeker als je weet dat een ruimtelijk uitvoeringsplan maken enkele jaren in beslag neemt.”

De grondeigenaars hopen dat er nog iets uit de bus komt. “Wij gaan onze grond niet gratis afgeven en Koen gaat zijn kostwinning niet zomaar laten vallen. We vragen alleen een eerlijke oplossing, niet meer of niet minder”, vullen Christiane en Lucienne Vetters nog aan.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Sarah Wouters (Groen) zegt in een korte reactie tevreden te zijn dat er gepraat kan worden. “Dat ze met ons willen babbelen is goed, we bekijken de pistes en zien dan wat er mogelijk is”, klinkt het.

Archief: schepen Sarah Wouters aan de gronden nabij de Averegten die de gemeente aankocht om te ruilen met de pachter.

Archief: schepen Sarah Wouters aan de gronden nabij de Averegten die de gemeente aankocht om te ruilen met de pachter. © Dirk VertommenMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio