Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Altena. 

Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Altena. © Heemkunde Kontich

Heemkundige reconstrueert verhaal van joodse meisjes in Altena

Kontich -

De Zusters-Dienstmaagden verleenden tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Altenadomein in Kontich asiel aan een aantal Joodse meisjes. Heemkundige Paul Wyckmans heeft het verhaal gereconstrueerd en vertelt er donderdag 21 oktober over in Cultuurhuis Altena.

Paul Wyckmans is al meer dan tien jaar gebeten door dit stukje Kontichse geschiedenis. Samen met verschillende medewerkers van de Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich ging hij graven in de geschiedenis.

“Van augustus tot oktober 1942 jagen de Duitse bezetters in België, tijdens een aantal razzia’s in het Antwerpse, intensief op joodse bewoners”, vertelt de heemkundige. “Overblijvers zoeken wanhopig naar mogelijk asiel voor hun kinderen. Ook in Kontich worden kinderen ondergebracht. De Zusters op het Altenadomein beheerden een meisjesinternaat, voor kinderen van drie tot veertien jaar. Dat was ideaal om - zij het gedurfd - de opvang van deze kinderen van verschillende leeftijden te organiseren.”

“Van negen van hen kunnen we geheel of gedeeltelijk de oorlogsjaren en de periode daarna nog reconstrueren”, zegt Wyckmans. “We vertellen hoe hun ouders in België terecht kwamen, hoe de meisjes op Altena verzeilden, in welke relatie de school tot de lokale overheid fungeerde en hoe het de meisjes tijdens de bezetting tot september 1944 en erna verging. Dit alles wordt zoveel mogelijk geduid met getuigenissen, archiefstukken, persoonlijke contacten en het relaas van verschillende betrokken Kontichnaren.”

Komen luisteren naar het verhaal kan op donderdag 21 oktober om 20u in de kapel van Cultuurhuis Altena. De toegang bedraagt 5 euro. 03-450.78.31.

(bar)