Volgend jaar mogen de vissers in het Vrijbroekpark hun lijn een tijd opbergen. 

Volgend jaar mogen de vissers in het Vrijbroekpark hun lijn een tijd opbergen. © Leo De Nijn

Visstop in Vrijbroekpark: vissers moeten volgende zomer hun lijn tijd opbergen

Mechelen -

Het openbaar onderzoek voor de renovatieplannen voor de twee hectare grote parkvijver van het Vrijbroekpark is achter de rug. Vanaf nu tot in maart volgend jaar mag er niet meer gevist worden. “In de zomer van volgend jaar wordt begonnen met het afvissen van de karpers. Er zal bijna een jaar niet kunnen gevist worden. De werken moeten doorgaan zodat we onze toelage niet verliezen”, zegt Maarten Vanwesemael, teamverantwoordelijke parkbeheer van de provincie Antwerpen.

Leo De Nijn

Het is al langer geweten dat de vijver in het Vrijbroekark toe is aan een slibruiming en een renovatie van de oeverwanden. De provincie gaat deze werken nu combineren met een opwaardering. “De herinrichting van de vijver heeft als doel: een waardevolle parkvijver aanbieden op vlak van ecologie, natuurbeleving, educatie en recreatie, waaronder het vissen”, is de visie van gedeputeerde Jan De Haes.

Gedeputeerde Jan De Haes aan de grote vijver.

Gedeputeerde Jan De Haes aan de grote vijver. © Leo De Nijn

Maar enkele maanden vissen

Voor er met de uitvoering van de werken kan begonnen worden, moeten enkele vergunningen aangevraagd, maar ook een openbaar onderzoek worden uitgevoerd. “Dat openbaar onderzoek is nu achter de rug. We kunnen nu de aanbesteding voor de renovatiewerken uitschrijven. Vorig jaar met corona is er uitzonderlijk geen visstop geweest. Die is nu, sinds 16 oktober, wel ingevoerd. Er zal pas weer op 1 maart 2022 opnieuw mogen gevist worden. Niet voor lang want wellicht bij de start van de zomer, einde juni, gaan de mensen van de provinciale visserijcommissie overgaan tot het afvissen van onze vijvers”, vertelt Vanwesemael.

Dat afvissen gaat zich in hoofdzaak beperken tot karpers. “Er is sinds 2019 geen nieuwe vis meer bijgezet. Er is toen door een warme zomer ook veel brasem gestorven. Alleen karpers hebben de hitte overleefd. Zoals je weet moet elke vis worden teruggezet. We krijgen veel aanvragen van visclubs om een deel van de karpers op hun visputten te mogen uitzetten. Die bevoegdheid en toewijzing berust bij de provinciale visserijcommissie.”

Maarten Vanwesemael.

Maarten Vanwesemael. © Leo De Nijn

Vis-stop

Het ziet er dus naar uit dat er bijna een jaar lang niet zal mogen gevist worden in het Vrijbroekpark. “We zitten op schema. De timing is dat we einde juni volgend jaar met het afvissen beginnen. We gaan er zoveel mogelijk karpers afhalen, want die willen we voor altijd weg uit onze vijvers. De échte karpervissers raden we aan om al naar andere stekken uit te kijken, omdat we na de renovatie van de vijvers vooral het recreatief vissen voorrang gaan geven. Als de karpers er zijn afgevist, gaan we in oktober-november de beplantingen aanbrengen. Op die manier kunnen we in maart 2023 het nieuwe visbestand uitzetten met voornamelijk voorn, baars en snoek. Dat zalm ook in fasen gebeuren. Een precieze data waarop we de vissers weer groen licht geven, is moeilijk te zeggen. De nieuw uitgezette vis moet even aan het water wennen.”

Gratis of betalen?

Tot in juni volgend jaar zal het vissen in de parkvijver nog gratis zijn. Of dat zo zal blijven is nog niet geweten. “De missie van de provincie voor ons park blijft onveranderd: recreatie voor iedereen voorzien. Ook voor zij die het minder goed hebben. Deze weg willen wij toch wel verder blijven bewandelen”, besluit gedeputeerde Jan De Haes.

Op karper vissen is in het Vrijbroekpark populair. Daar komt volgende zomer een einde aan.

Op karper vissen is in het Vrijbroekpark populair. Daar komt volgende zomer een einde aan. © Leo De Nijn

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio