De fietssuggestiestrook zoals in Lille uitgevoerd. Automobilisten krijgen zo beter een idee van de veilige breedte die een zwakke weggebruiker nodig heeft op een rijbaan zonder fietspad. 

De fietssuggestiestrook zoals in Lille uitgevoerd. Automobilisten krijgen zo beter een idee van de veilige breedte die een zwakke weggebruiker nodig heeft op een rijbaan zonder fietspad. ©  rr

Fietssuggestiestroken in Medelaar

Zoersel -

H-eerlijk Zoersel is tevreden dat de gemeente fietssuggestiestroken gaat aanleggen in de Medelaar op de plaats waar nu nog een fietspad ontbreekt. Een jong gezin had een noodoproep aan de gemeente en H-eerlijk Zoersel gericht dat zeker het gedeelte tussen de Heidehoeven en de Gestelsebaan heel gevaarlijk is om met fietsende kleine kinderen te rijden, omdat auto’s er soms veel te dicht en te snel voorbijsteken.

De Medelaar is een tamelijk smalle straat die sterk aan het verjongen is, met nieuwe woningen en huizen uit de jaren zestig en zeventig die worden gerenoveerd. De meeste van die kinderen zitten op de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot en moeten dus richting Achterstraat fietsen. “Fietsers en voetgangers ervaren geregeld dat auto’s te snel en te dicht voorbijsteken, ook ter hoogte van de oversteek van de Medelaar naar de Gestelsebaan. Op de gemeenteraad dinsdag vroegen wij concrete kortetermijnmaatregelen”, zegt raadslid Tom Sleeuwaert van H-eerlijk Zoersel. “Het doortrekken van het fietspad is nog niet voor morgen, omdat dat gekoppeld wordt aan geplande rioleringswerken. Over ten vroegste zeven jaar zal het fietspad tussen het rondpunt en de Gestelsebaan verder getrokken worden richting Heidehoeven.”

Schepen Marc De Cordt (Groen) liet nu weten dat in afwachting hiervan er fietssuggestiestroken komen in de Medelaar. Deze worden aangegeven met onderbroken witte lijnen. Het gaat dus niet om okergeschilderde gele panden. In Nederland en gemeenten als Lille en Geraardsbergen heeft men goede ervaringen met dit soort stroken die op smalle wegen de veiligheid van zwakke weggebruikers verhogen omdat ze de automobilisten expliciet wijzen op de zone die fietsers nodig hebben, legde de schepen uit.

H-eerlijk Zoersel vraagt om bijkomend nog de oversteekplaats ter hoogte van de Gestelsebaan beter te laten opvallen, zoals dat ook recent gebeurde voor Beuk en Noot in de Achterstraat.

De gemeenteraad duurde dinsdag tot kwart voor middernacht. Het was de eerste echte onder de nieuwe coalitie. De volledige agenda raakte afgewerkt. Het viel op dat CD&V al direct zwaar woog en schepen en voormalig burgemeester Katrien Schryvers (CD&V) vaak aan het woord was.  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio