Marc Boonen ontving de titel, in de vorm van een kunstwerk van Joëlle Dubois, uit handen van Simon Van Damme, algemeen directeur van de jarige LUCA School of Arts. 

Marc Boonen ontving de titel, in de vorm van een kunstwerk van Joëlle Dubois, uit handen van Simon Van Damme, algemeen directeur van de jarige LUCA School of Arts. © RR

MOOOV-directeur krijgt Gentse eremaster

Turnhout -

De Vlaamse kunstenhogeschool LUCA bestaat tien jaar en vierde dat op haar campus in Drongen bij Gent met een radioshow van tien uur lang. Daarin kreeg Turnhoutenaar Marc Boonen als drijvende kracht van filmfestival MOOOV een Eremaster in de Kunsten.

Wouter Adriaensen

Studenten, medewerkers, docenten, partners, alumni: allemaal werden ze bedankt voor de afgelopen tien jaar met Radio LUCA, gepresenteerd door Annabelle Van Nieuwenhuyse en Marcel Vanthilt. Elk uur werd iemand in de bloemetjes gezet. Een van de eerste was Marc Boonen, directeur van wereldfilmfestival MOOOV. Dat ontstond bijna dertig jaar geleden in Turnhout en vindt binnenkort opnieuw plaats op verschillende plaatsen in Vlaanderen.

“Wat MOOOV doet voor de wereldfilm is uniek”, zegt Henk Vermeulen, woordvoerder van LUCA. “De artistieke kwaliteit staat daarbij buiten kijf. Wat de doorslag gaf om deze eremaster aan Marc Boonen toe te kennen, waren de thema’s die het festival aankaart, zoals migratie en discriminatie.”

Tweede keer prijs

In mei mocht MOOOV al plaatsmaken in het prijzenkabinet voor de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap, een Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. “Ook deze eremaster is niet alleen mijn verdienste”, klinkt het bescheiden bij Marc Boonen. “MOOOV kan maar bestaan dankzij een heel team en een hele geschiedenis. In april organiseren we het festival voor de dertigste keer. Het is fijn om in een voor ons moeilijk jaar toch zo gehonoreerd te worden.”

Het eremasterschap werd toegekend tijdens de viering van tien jaar LUCA School of Arts. “Er hing een toffe sfeer tijdens de radio-uitzending. LUCA telt vestigingen in vier steden, met MOOOV zijn we ook op verschillende plekken actief.” Plezante bijkomstigheid is dat ondertussen in Gent het filmfestival plaatsvindt.

Tijdens Radio LUCA werd verder bekendgemaakt dat filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah de award voor alumni van het jaar ontvingen. En er was nog een Kempense link: Paulien Jans, afgestudeerd in de richting textielontwerp, sleepte een residentie in het Frans Masereel Centrum in Kasterlee in de wacht.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio