Een penthouse met uitzicht op de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk is een van de optrekjes in Portier 51. © CAAAP 

Nieuw woonproject op site oude bibliotheek: “75% gebouwen hergebruiken we”

Mechelen -

De stad Mechelen heeft een omgevingsvergunning afgeleverd voor het nieuwe woonproject op de site van de voormalige bibliotheek. In november begint de verkoop van Portier 51 en het is de bedoeling om in het voorjaar van 2022 de werf op te starten. “75% van de bestaande gebouwen hergebruiken we”, zegt Joris Van Gestel van projectontwikkelaar CAAAP. Daarmee is het voor de Dijlestad het eerste grote project rond circulair bouwen.

Sven Van Haezendonck

In november 2020 besliste de Mechelse gemeenteraad al om de vroegere bibliotheek voor iets meer dan 1,3 miljoen euro te verkopen aan CAAAP. “We kiezen hier bewust voor goed wonen op wandelafstand van het hart van de stad. De nieuwe ontwikkeling moet een katalysator zijn voor de buurt. Door een kwalitatieve groenere inrichting willen wij buurtbewoners meer adem- en ontmoetingsruimte geven”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

De omgevingsvergunning voor het nieuwe woonproject is net afgeleverd door het schepencollege. Het openbaar onderzoek loopt. Tegen eind dit jaar moet Artenova, een werkplaats voor ondernemers en kunstenaars, het gebouw ontruimen. Dan wordt de Gentse projectontwikkelaar officieel eigenaar van de site van ongeveer 22 are.

LEES OOK: Kunstenaars en ondernemers werkplaats Artenova zoeken nieuwe locatie: “De tijd dringt”

De woongelegenheden worden gebouwd rond een gemeenschappelijke binnentuin. © CAAAP 

In afwachting van de eigendomsoverdracht neemt hij binnenkort zijn intrek op de benedenverdieping van de oude portierswoning. Kandidaat-kopers kunnen er terecht voor meer informatie over het project. “Begin november starten wij met de verkoop van Portier 51. Dan maken we ook de verkoopprijzen bekend”, zegt projectmanager Joris Van Gestel.

22 woningen

Het woonproject omvat 22 nieuwe woongelegenheden. “Zodra we in voorverkoop voldoende woningen hebben verkocht, starten we de werf op. We vermoeden dat dit in het voorjaar van 2022 is. Twee jaar later moet het project klaar zijn.”

Rond een gemeenschappelijke binnentuin verrijzen gezinswoningen en in het voormalige bibliotheekgebouw komen lofts en een mix van kleine en grote appartementen. Voor het ontwerp werkt CAAAP samen met architectenbureau bob361. De structuur van de gebouwen uit de jaren zestig en negentig wordt in belangrijke mate behouden.

In de Ziekeliedenstraat wordt de structuur van het voormalige bibliotheekgebouw behouden. ©  CAAAP

“75% van de gebouwen hergebruiken we omdat de structuur nog in goede staat verkeert. Ze werden gebouwd om honderd jaar mee te gaan en het zou jammer zijn om ze volledig af te breken. De kelder vormt bijvoorbeeld mee de basis voor de toekomstige ondergrondse parking”, legt Van Gestel uit. De ontwikkelaar geeft ook aan veel te investeren in het openbaar domein. “We zijn ervan overtuigd dat je met een mooie aanleg van de omgeving een buurt heel goed kunt opwaarderen.”

Circulair bouwen

De herontwikkeling van de site is voor Mechelen het eerste grote project rond circulair bouwen. Bij de verkoop legde de stad daartoe voorwaarden op: zowel hergebruik, toekomstgericht bouwen als circulair materiaalgebruik komen aan bod. “Toen de stad de wedstrijd voor dit project uitschreef, spraken de hoge ambities inzake duurzaamheid en circulair bouwen ons meteen aan”, vertelt de projectmanager.

Het neogotische portiersgebouw krijgt een publieke functie. “We koppelen daar ook de daktuin aan. We rekenen op creatieve ideeën uit de buurt. Toffe voorstellen zijn welkom”, zegt Joris Van Gestel. Samen met PAKT, gespecialiseerd in stadslandbouw en community building, gaat de projectontwikkelaar op zoek naar een of meerdere uitbaters. Voor de aanleg en uitbating van de daktuin kunnen ze rekenen op begeleiding.

In twee jaar tijd moet het project helemaal afgewerkt zijn. ©  CAAAP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen