Op een van de negen plekken staat een gloednieuwe wiebelbrug. 

Op een van de negen plekken staat een gloednieuwe wiebelbrug. © WOAD

Negen nieuwe speeltuigen in De Liereman

Oud-Turnhout -

In het speelbos aan het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman in Oud-Turnhout opent vandaag (woensdag) het nieuwe Stoeberpad dat leidt langs negen speelplekken. Het idee kwam van de vrijwilligers.

Wouter Adriaensen

Als een spin door het doolhof krioelen, de behendigheid van een boommarter kweken op de wiebelbruggen of als een eekhoorn langs liggende en staande boomstammen bewegen: het kan voortaan in het Bos van Bo. Het speelbos bevindt zich binnen wandelafstand van het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman. Het Stoeberpad is ruim één kilometer lang en is een verwijzing naar het zand en stof dat ongetwijfeld zal opwaaien bij het uitproberen van de negen nieuwe speelplekken.

“Het idee voor dit project, waarvoor de voorbereiding enkele jaren duurde, kwam van onze vrijwilligers”, vertelt Marian Mertens, medewerker van het bezoekerscentrum. “Samen met de mensen van NLZ (maatwerkbedrijf opgericht binnen Natuurpunt, red.) hebben zij de speeltoestellen ook geplaatst. Ze zorgden bovendien voor onder meer de signalisatie en de tekeningen van de dieren. En dus is het logisch dat zij samen met hun kinderen en kleinkinderen het Stoeberpad officieel openen.”

De negen speeltoestellen zijn telkens gelinkt aan een dier dat in het natuurgebied voorkomt. Zo kunnen kinderen proberen om evenver te springen als een blauwvleugelsprinkhaan, klimmen naar het nest van de buizerd of door de konijnenpijp of in het vossenhol kruipen. “Het is een avontuurlijk parcours. Ik heb het zelf al getest met kinderen van verschillende leeftijden. Met een beetje hulp van ouders of grootouders kunnen ook de kleinsten zich amuseren bij de negen speelelementen.” Voor de aanleg van het Stoeberpad ontving Landschap De Liereman een subsidie van ongeveer 40.000 euro van het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid.

Het Stoeberpad test onder meer de behendigheid van de kinderen.

Het Stoeberpad test onder meer de behendigheid van de kinderen. © WOAD

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio