© Jeroen Hanselaer

COLUMN. De Mols-Balense mengelmoes van Wezel

Alain van Veldhoven

Ik neem u graag mee naar de Balen-Neetlaan. Een straat die het dorp Wezel in een Mols en een Balens gedeelte verdeelt. Voor buitenstaanders is Wezel vooral bekend als de locatie waar de gebeurtenissen uit Groenten uit Balen zich afspeelden. Met het arme arbeidersgezin aan Balense zijde en het doktersgezin uit het Molse gedeelte. In het midden sneed de Balen-Neetlaan als een Berlijnse Muur ooit recht door alles heen. Net als in Berlijn waren ze in het westen (Mol) met hun ingenieurswoningen, directeursvilla’s, casino en tennisclub beter af dan de bewoners uit het oosten (Balen) met hun armtierige arbeidershuisjes, fabrieksschouwen en voetbalploeg. Het enige dat in Balen-Wezel beter oogde dan in Mol-Wezel, was de Balen-Neetlaan zelf waar het keurige roze fietspad van de oostzijde de klinkers aan de overkant belachelijk maakte.

Maar niets is voor eeuwig. De duidelijkheid van weleer heeft plaatsgemaakt voor verwarring. Het wordt steeds moeilijker om Mol-Wezel en Balen-Wezel uit elkaar te houden. Vele arbeidershuisjes zijn intussen keurig gerenoveerd, terwijl niemand zijn handen wil verbranden aan een vervallen Molse villa. De voetbalclub uit Balen-Wezel verhuisde naar Mol-centrum onder de naam Mol-Wezel om na enkele jaren naar Mol-Wezel te komen als Wezel Sport. De kerk staat in Mol-Wezel, maar is eigendom van Balen. Zelfs de rivier Balen-Neet, waarnaar de straat vernoemd werd, heet nu de Molse Nete. De Vieille Montagnestraat ligt in Mol-Wezel, terwijl de Vieille Montagne in Balen-Wezel lag. En de Voetbalstraat ligt in Balen-Wezel terwijl de voetbalclub nu in Mol-Wezel ligt. Bovendien ligt Mol-Wezel dichter bij Balen dan Balen-Wezel.

Het laatste punt van onderscheid wordt vanaf deze maand aangepakt: het lelijke fietspad aan de Molse kant van de Balen-Neetlaan. Nog even en alleen de oude Wezelaars weten nog of ze nu in Mol of in Balen rondlopen.

MEER OVER Kempens Bekeken

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio