Burgemeester De Wever over uitblijven federale beveiliging Joodse wijk: “Onbegrijpelijk en weerzinwekkend”

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is scherp over het uitblijven van de beveiliging van de Joodse wijk door de federale regering. “Ik vind dit onbegrijpelijk en weerzinwekkend”, zegt De Wever.

LEES OOK: Burgemeester De Wever en minister Verlinden botsen over beveiliging Joodse wijk: “Dit is woordbreuk van de minister”

Burgemeester De Wever zei dat op de herdenkingsplechtigheid van de bomaanslag aan de synagoge in de Hoveniersstraat in Antwerpen in 1981. Drie mensen kwamen toen om het leven en 106 anderen raakten gewond.

De beveiliging van de Joodse wijk door militairen werd eind augustus stopgezet. Zij patrouilleerden ruim zes jaar in Antwerpen. De militairen werden ingezet na de aanslagen in Parijs.

© atv

Joodse organisaties drukten al hun bezorgdheid uit over het wegvallen van deze beveiliging. Zij vinden steun bij burgemeester De Wever. Op de herdenkingsplechtigheid wees de burgemeester er op dat in de Joodse wijk nog steeds dreigingsniveau 3 geldt, dat is op één na het hoogste dreigingsniveau.

“Ik vind het dan ook onbegrijpelijk en weerzinwekkend dat onder deze hoogst onzekere omstandigheden de beveiliging is stopgezet door de federale regering”, zegt De Wever.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Botsing met minister Verlinden

In september, de maand met veel Joodse feestdagen, nam de Antwerpse politie een deel van die beveiligingsopdracht over. De Wever hoopte dat de federale regering met een alternatief zou komen voor de militairen of extra middelen zou geven aan de Antwerpse politie om de beveiliging van de Joodse wijk te kunnen garanderen.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet in het verleden al weten dat ze dit niet van plan is. Volgens haar kan het Antwerpse politiekorps deze opdracht zelf aan.

“Wij hebben alle vertrouwen in de jarenlang opgebouwde expertise, kunde en capaciteit van de Antwerpse politie”, zei de minister eind augustus nog. “Het Antwerpse politiekorps behoort immers qua mankracht tot een van de grootste politiezones van het land.”

Het kwam hierover eind augustus al tot een stevige botsing tussen burgemeester De Wever en minister Verlinden. svw

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio