Jan Francken sluit weldra station Heide  voor altijd.

Jan Francken sluit weldra station Heide  voor altijd. © evdw

Duidelijkheid over laatste dagen van station Heide: “We gaan de mensen helpen”

Kalmthout -

Jan Francken, stationschef van Heide, laat weten dat hij zijn laatste treintickets verkoopt op vrijdag 29 november. De dagen daarvoor kunnen reizigers die moeite hebben om een ticket aan de automaat te komen nog bij hem terecht.

De NMBS sluit 44 stations, waaronder dat van Heide. Jan Francken doet 29 november om 13u30 de deur van de wachtzaal voor het laatst toe, dag op dag 33 jaar na zijn aanstelling. “Het nieuws kwam dit voorjaar hard binnen, maar nu is er duidelijkheid. Ik heb al vele vragen gehad over hoe het dan moet om een treinticket te kopen. Ik verwijs dan naar de ticketautomaat op het perron. Voor veel reizigers is het niet evident om van het ene moment op het andere over te schakelen. Toch moet het en daarom gaan we de mensen helpen. Op 24, 25, 26, 28 en 29 november tussen 9u en 13u30 kunnen ze bij ons terecht voor uitleg.”

In de heidegemeente is Jan Francken niet alleen gekend als stationschef, maar ook als promotor en kenner van stripverhalen. Kalmthout is de thuisbasis van Willy Vandersteen en dus ook van Suske en Wiske.

“Ik werd hier stationschef in 1988. Er is bij de NMBS niemand die zo lang stationschef was op één plaats. Naar hier te worden overgeplaatst was niet meteen een geschenk. Het stationsgebouw was verloederd. De reizigers accepteerden dat, omdat mijn collega’s en ik zorgden voor een goede service en omdat de treinen toen nog stipt op tijd reden. Vanaf het begin wilde ik van dit station meer maken dan een plek waar treinkaartjes worden verkocht. Dus begon ik lange brieven te schrijven naar alle mogelijke instanties van NMBS en het gemeentebestuur met de gemotiveerde vraag om het station in Heide te herwaarderen. Dat resulteerde uiteindelijk in het enige Suske en Wiske-station in ons land.”  evdw

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio