© atv

Bijna tien jaar na aanrijding wordt zwaar beschadigde brug over E313 vervangen

Ranst -

Er komt een nieuwe brug over de E313 in de Vaartstraat in Ranst. Dat heeft minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aangekondigd. Tegelijkertijd wordt ernaast een ecoduct voor dieren opgetrokken.

Kristin Matthyssen

In 2012 raakte de brug in de Vaartstraat in Ranst zwaar beschadigd, toen er een vrachtwagen tegen reed. Sindsdien mag er slechts beurtelings verkeer passeren, wat met verkeerslichten wordt geregeld. Her verkeer tussen Oelegem en Ranst wordt hierdoor danig gestremd. Bovendien verhinderen de pijlers naast de E313 een veiligheidsstrook.

Vorige maand nog moest deze snelweg nog volledig worden afgesloten, nadat een weggebruiker had opgemerkt dat er scheuren in het beton waren gekomen. De brandweer kwam de loshangende stukken beton toen wegknippen, wat voor enorme files op de E313 en de E34 zorgde.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters laat nu weten dat de bestaande brug volledig wordt afgebroken en dat er een nieuwe brug wordt gebouwd op dezelfde locatie. Naast deze wegbrug komt een vrijliggende ecopassage om de groene gebieden aan weerszijden van de E313 te ontsluiten.

Inspecties

Alle Vlaamse bruggen en tunnels worden periodiek gecontroleerd en geïnspecteerd. Op basis van die inspecties worden ze ingedeeld in categorieën naargelang hun huidige toestand, die varieert van 1 (goed) tot 5 (zeer slecht). De brug over de E313 in Ranst bevindt zich in categorie 5, ook wel de lijst prioritaire kunstwerken genoemd.

Minister Peeters wil naar eigen zeggen de onderhoudsachterstand van onze Vlaamse bruggen, tunnels en keermuren inhalen. “De brug over de E313 in Ranst bevindt zich in zeer slechte toestand wat betekent dat ik die prioritair ga aanpakken. De overheidsopdracht wordt nu in de markt gezet onder de vorm van een openbare procedure met gunning op basis van prijs. De effectieve start van de werken, zal na aanwijzing van een aannemer, bepaald worden in coördinatie met andere grote projecten op de E313 zoals de vervanging van de brug te Wommelgem in het voorjaar van 2022.”

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen