De hulpdiensten bestrijden milieuvervuiling. Het schip op de foto is niet de veroorzaker.  

De hulpdiensten bestrijden milieuvervuiling. Het schip op de foto is niet de veroorzaker.  © Facebook

Schipper loost olie in het Kempisch kanaal op klaarlichte dag: “Hoe dom kun je zijn?”

Olen -

Brandweer en civiele bescherming hebben dinsdagavond milieuvervuiling bestreden op het Kempisch kanaal in Sint-Jozef Olen. Een schipper had er moedwillig olie en diesel in het water gepompt. “Onbegrijpelijk”, zegt de Olense burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). “De schipper zal een gepeperde rekening krijgen en wellicht ook een strafsanctie.”

Het verhaal begint dinsdagnamiddag ter hoogte van de laad- en loskade van het bedrijf Aurubis. “Een schipper die er aangemeerd lag, was handelingen aan het uitvoeren waarbij een olieachtige vloeistof in het kanaalwater terechtkwam”, weet de burgemeester. “Hij werd hierop aangesproken door medewerkers van het bedrijf, maar trok zich er niet al te veel van aan.”

Nadat het schip wat later was weggevaren, waren op het water de sporen van de vervuiling duidelijk merkbaar. De politie werd verwittigd. “We wisten uiteraard meteen wie de vervuiler was”, zegt commissaris Dirk Janssens van de lokale politie Neteland. “Onze collega’s van de politiezone Geel, Laakdal en Meerhout zijn in de vaarrichting gaan zoeken en hebben het schip aangetroffen in de buurt van Ham.” De schipper wordt ondervraagd.

Bladblazer

In Olen had de brandweer ondertussen versterking gevraagd aan de civiele bescherming. “Beide diensten hebben goed samengewerkt”, meent de burgemeester. “Met een soort van bladblazer werd het goedje dat op het water dreef naar de kant geblazen waar een pompwagen klaar stond om de vervuiling weg te zuigen. Een snelle handeling die verdere verspreiding van de milieuschade heeft voorkomen.”

De kosten van de operatie zullen op de vervuiler verhaald worden en er werd ook een pv opgesteld. “Het is onbegrijpelijk dat de feiten bij klaarlichte dag gepleegd worden aan de kade van een bedrijf waar je net hebt geladen of gelost. Hoe dom of laks kan je zijn?”, klinkt het bij de hulpdiensten. (mph)

 

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio