Aangeboden door Ergodôme

© Ergodôme

Hoe een ergonomische zetel rugpijn doet verdwijnen

Rugpijn is de meest voorkomende vorm van pijn: tachtig procent van alle Vlamingen krijgt er ooit mee te maken. In een onaangepaste zetel zitten of in een verkeerde houding relaxen, geeft je rug en je lichaam niet de kans om te ontspannen of te herstellen. Hoe laat je je rug wél tot rust komen?

Veel mensen zijn zich gelukkig al bewust van het belang van een ergonomische bureaustoel en een goede zithouding tijdens het werk. Maar eenmaal thuis, denken we vaak niet meer aan onze rug. We ploffen diep neer in een luie zetel. Voor je rug is dat een nachtmerrie. Als je lang op een slechte stoel of in een zetel zit, ga je immers doorzakken. Daarbij worden de tussenwervelschijven – een soort schokdempertjes tussen de wervels in je wervelkolom – samengeperst, wat rugpijn kan uitlokken. Ook de ligamenten en spieren in je rug worden belast, waardoor je minder goed kan ontspannen.

Door je rug langdurig te belasten riskeer je bovendien niet alleen rugklachten en spierpijn maar ook pijnlijke gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, weefselirritatie, spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan. Probeer dus zo recht mogelijk te zitten, zodat je onderrug ondersteund wordt.

Aangepast relaxen

De beste manier om zorg te dragen voor je rug, is kiezen voor een aangepaste ergonomische relaxzetel. Zeker als je al rugklachten hebt, is dat geen overbodige luxe. Net als een ergonomische bureaustoel ondersteunt een ergonomische zetel je lichaam precies waar het nodig is. De zetel kan achteruit kantelen, zodat je benen hoger liggen dan je hart. Dat zorgt voor een betere bloedcirculatie. Een mechanisme voor bekkenkanteling zorgt er daarbij voor dat je onderrug ondersteund blijft. Een nekkussen biedt optimale ondersteuning voor je nek.

© Ergodôme

Het is vooral belangrijk dat een ergonomische relaxzetel past bij jouw lichaam. Een juiste zithoogte, een aangepaste lendensteun, en een nekkussen op maat helpen kwalitatief rusten en ontspannen. Daarom moet je zo‘n zetel gaan kiezen in een winkel waar je advies op maat krijgt en waar de zetel aan jouw lichaam aangepast kan worden.

Naarmate je ouder wordt, krijg je minder kracht in de spieren. Daardoor hebben oudere mensen het soms moeilijk om weer op te staan uit een zetel. Dan kan een relaxzetel met opsta-hulp helpen. Zo‘n zetel beweegt omhoog en kiept lichtjes naar voor bij het opstaan, zodat je als het ware een hulpje bij het opstaan krijgt. Voor je lichaam maakt dat een wereld van verschil.

Een zetel om te zweven

Heb je last van zware rugklachten, een hernia of ben je aan de rug geopereerd, dan is het belangrijk dat je rug zo weinig belast wordt. Dan kan de unieke Ergo-gravity relaxzetel soelaas brengen. De Ergo-gravity is gebaseerd op het zero-gravity principe uit de ruimtevaart. Deze zetel brengt je lichaam in een positie waarbij elke vorm van spierspanning en druk in de rug sterk afgezwakt wordt. Het is alsof je zoals een astronaut in gewichtloze toestand zweeft. Je voelt het effect meteen zodra je de zetel kantelt. In deze houding ontspant je ruggengraat en kunnen je tussenwervels regenereren. De rugpijn vermindert of verdwijnt zelfs helemaal tijdens het relaxen.


 

 © Ergodôme

Neem klachten ernstig

Heb je regelmatig last van rug- of nekpijn, en voel je geen beterschap als je je lichaam laat rusten, ga dan op zoek naar de oorzaak. Bij speciaalzaken zoals Ergodôme kan je verschillende ergonomische zitoplossingen vergelijken en uitproberen. Zo ben je zeker dat je een oplossing vindt die past bij jouw lichaam.