©  RR

Coördinator Antwerps vaccinatiedorp: “Het waren de vrijwilligers die voor een goede sfeer zorgden”

Het test- en vaccinatiedorp en de ondersteuning van onder meer ondernemers tijdens de coronacrisis zijn de Antwerpenaars niet ontgaan. 78,6 % vindt dat het stadsbestuur de coronacrisis goed aanpakte. “De positiviteit van onze vrijwilligers straalde af op de mensen die toch met een bang hart hun vaccin kwamen halen”, zegt Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiedorp.

Sacha Van Wiele
GVA-peiling

8 op de 10 Antwerpenaren woont graag in de stad. De Antwerpenaar is chauvinistisch, maar bovenal ook kritisch. Dat blijkt nog maar eens uit de peiling van Gazet van Antwerpen. De lof voor de corona-aanpak van de stad, springt daarom zeker in het oog. Vandaag belichten we de stedelijke crisisaanpak, waar 80% positief over is. 

Het meest zichtbare in de aanpak van de coronacrisis is het testdorp op het Wilrijkse Plein en het vaccinatiedorp op Spoor Oost. ZNA-spoedarts en coördinator van beide dorpen Jan Stroobants is blij met de appreciatie van de Antwerpenaar. “Onverwacht is het niet, want we kregen veel positieve reacties van de mensen”, zegt Stroobants. “De puzzelstukken vielen ook mooi in elkaar. Dat was te danken aan het vertrouwen dat we kregen van het stadsbestuur en de Antwerpenaars. Het plan dat ik in mijn hoofd had voor beide dorpen is integraal uitgevoerd. Het gevoel dat ik had is te vergelijken met een dirigent die met het beste orkest van de wereld mag spelen.”

Jan Stroobants. ©  BELGA

Een belangrijk element in het succes van het test- en vaccinatiedorp zijn de vrijwilligers. “Zonder hen was het nooit gelukt”, zegt Stroobants. “Het zijn zeer geëngageerde mensen die met hun suggesties over hoe we het kunnen verbeteren elke dag een meerwaarde creëren. Ik zag ook veel engagement bij jongeren, zoals de studenten verpleegkunde. De vrijwilligers zorgden voor een positieve sfeer en dat straalde af op al die mensen die toch met een bang hartje voor hun vaccin kwamen.”

 ©  RR

Positieve sfeer

Een voorbeeld van die positieve sfeer waren de reacties van de 90-plussers die hun vaccin kwamen halen op Spoor Oost. “Zij kwamen helemaal opgekleed en in gezelschap van hun familie naar het vaccinatiedorp”, zegt de coördinator. “De vrijwilligers legden ze extra in de watten. We excuseerden ons dat ze helemaal naar Spoor Oost moesten komen voor hun vaccin en dat we het niet bij hen thuis konden doen. Ze zeiden allemaal dat ze dit niet erg vonden, want ze vonden het allemaal heel plezant op Spoor Oost. Dat deed deugd.”

De vrijwilligers speelden een belangrijke rol in de positieve beoordeling van de Antwerpenaars voor het vaccinatiedorp. ©  Jan Van der Perre

Ook schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) is blij met het cijfer uit de peiling. “Dat doet werkelijk deugd, zeker voor al die vrijwilligers en professionelen die zich uit de naad hebben gewerkt”, zegt van Doesburg. “We hebben hard geknokt om Vlaanderens grootste vaccinatiecentrum draaiende te houden en 84% van de volwassen Antwerpenaren gevaccineerd te krijgen, terwijl we van federale excellenties toch geregeld onterecht op onze kop kregen.”

Steunmaatregelen

Naar aanleiding van de coronacrisis maakte het stadsbestuur 65 miljoen euro vrij om de effecten van deze crisis op te vangen. Het gaat om extra kosten, zoals het plaatsen van tijdelijke toiletten, het aankopen van mondmaskers en handgels voor het personeel van de stad, het Zorgbedrijf, het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en het test- en vaccinatiedorp.

Horeca kreeg de toelating om grotere terrassen te plaatsen en enkele belastingen werden kwijtgescholden. De UCoin is een digitale stadsmunt, in het leven geroepen om onder meer het Antwerps stadspersoneel extra consumptiebudget te geven en tegelijk de lokale ondernemers te steunen.

Gezinnen met kinderen van wie de ouders werkloos zijn of een leefloon hebben, en die een private woning huren krijgen een septemberpremie van 380 euro. Voor mensen die in eenzaamheid leven kwamen er coronababbels. Mensen konden in de buurthuizen in gesprek gaan over hoe zij deze crisis ervaren. De Antwerpenaars wisten al deze maatregelen in de strijd tegen corona duidelijk te appreciëren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen