©  rr

Gemeente wil met mobiele sluikstortcamera’s pakkans drastisch verhogen

Berlaar -

De gemeente Berlaar hoopt vanaf volgend voorjaar twee mobiele sluikstortcamera’s in te zetten. “Als we naar de resultaten in andere gemeenten kijken, verhogen die de pakkans zienderogen”, zegt schepen van Leefmilieu Willy Buellens (CD&V).

Chris Van Rompaey

Raadslid Brend Van Ransbeeck (Groen) bracht de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek dinsdagavond ter sprake op de gemeenteraadszitting. “In 2020 werd bij benadering 1.910 kilogram zwerfvuil en 5.115 kilogram sluikstort opgehaald. Dit geeft een totaal van 7.025 kilogram (5.479 kilogram dit jaar, red.). Dit is belachelijk veel. Gelukkig hebben we intussen 56 groene meters en peters die het afval mee opruimen. Maar dat pakt het probleem op zich niet aan natuurlijk.”

138 euro per ton

Van Ransbeeck stelde vervolgens een hele reeks vragen aan bevoegd schepen Willy Buellens. Die zorgde voor bijkomend cijfermateriaal. “De kost voor de verwerking van zwerfvuil en sluikstort door Ivarem bedraagt 138 euro per ton. De exacte, totale kost voor de gemeente Berlaar kennen we nu niet omdat er vaak zwerfvuil wordt opgeruimd tijdens andere activiteiten en dan niet wordt ingebracht.”

“Ook het mooie werk van de zwerfvuilmeters en -peters is van grote waarde, maar staat niet in de statistieken. Een opruim van sluikstort kan je begroten op 130 tot 300 euro. Dit is de nettokost aan de gemeente zonder bijbehorende administratie en verwerking. Als de dader bekend is, verhalen we dit indien mogelijk op hem. Daar bovenop komt nog een GAS-boete of gerechtelijke vervolging”, stelt schepen Buellens.

Onopgelost

Maar heel wat gevallen van sluikstort blijven helaas onopgelost. “Zo werden vorig jaar 25 processen-verbaal voor sluikstort opgesteld, maar konden we slechts negen keer de dader identificeren. Dit jaar zitten we al aan 22 pv’s en konden we elf verdachten identificeren. Om de pakkans te vergroten, kopen we volgen jaar twee mobiele camera’s, met een prijskaartje van ongeveer 10.000 euro per set. We hebben hiervoor een subsidiedossier ingediend bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).”

“Die camera’s kunnen we eender waar verdekt ophangen, want ze werken op batterijen. Bovendien slaan de meeste sluikstorters ’s nachts toe en dan zie je ze al zeker niet hangen. Andere gemeenten zeggen me dat die camera’s zeer efficiënt zijn. Zo konden ze in een bepaalde gemeente op een jaar tijd meer dan honderd sluikstorters aan een glascontainer verbaliseren.”

Skateterrein

“Los van de mobiele camera’s blijven we natuurlijk inzetten op allerlei vormen van sensibilisatie. Aan het skateterrein in de Pastorijstraat is de plaatsing van vaste camera’s lopende en hopen we zo voor meer afschrikking te zorgen en ook daders te kunnen vatten”, besluit schepen Buellens.MEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio