De acteurs komen uit Afghanistan, Guinee, Congo, Palestina en Sierra Leone. “We hebben een gezamenlijk doel. Dat smeedt een band”, zegt de regisseur (tweede van links vooraan). 

De acteurs komen uit Afghanistan, Guinee, Congo, Palestina en Sierra Leone. “We hebben een gezamenlijk doel. Dat smeedt een band”, zegt de regisseur (tweede van links vooraan). © EMA

Tien asielzoekers tonen hun talenten op gratis theatershow in refter

ARENDONK -

Tien asielzoekers voeren vrijdag in de refter van het asielcentrum in Arendonk een bijzonder totaalspektakel op van theater, muziek en dans. De acteurs komen uit alle uithoeken van de wereld en brengen elk hun eigen verhaal en hun eigen muziek. De show duurt een uur, is gratis en iedereen is welkom.

Eddy Meulemans

Connected, zo heet de show. De voorstelling werd eerder al opgevoerd in een bejaardenhuis en in een school in de regio, telkens met een aangepaste inhoud en met ‘lokale acteurs’: in het woonzorgcentrum waren de bejaarden de helden van de dag en in de school stonden de leerlingen op het podium. “Het algemene scenario is altijd hetzelfde, maar de invulling gebeurt telkens door de mensen ter plaatse”, zegt regisseur Poppe Boonstra (69) van Collectief Theater Hart.

Het vaste scenario bevat drie bedrijven. “Deel 1 gaat over heimwee: waar komen de mensen vandaan en wat hebben ze daar meegemaakt? In deel 2 maken ze een lange bootreis naar de plaats van hun dromen. En in het derde bedrijf komen ze terecht op hun droomplek. In onze voorstelling is die droomplek een groot bevrijdingscafé waar ze elk hun eigen talenten tonen aan het publiek.”

Vader doodgeschoten

Voor de Connected-vertoningin het asielcentrum van Arendonk werden tien bewoners uit Afghanistan, Guinee, Congo, Palestina en Sierra Leone geselecteerd. Het vooraf vastgelegde scenario past hen als gegoten. Zo vertelt een jongeman uit Afghanistan in deel 1, de heimweescènes, hoe zijn vader in zijn thuisland werd doodgeschoten, waarna hij zelf wegvlucht en een gevaarlijke bootreis onderneemt naar “een betere wereld” en zo in Arendonk terechtkomt. Daar kan hij zijn talenten delen met zijn nieuwe vrienden en vriendinnen: muziek maken, dansen en het publiek vermaken als vrolijke clown.

De scènes en verhalen zijn levensecht voor elk van de acteurs en actrices. “De repetities zijn maandag gestart”, zegt Poppe. “We repeteren elke dag vier uur, vijf dagen na elkaar. Het tijdschema is strak, want vrijdag is de opvoering. Dan moeten we er staan.”

Mensen zoals jij en ik

Volgens de 69-jarige regisseur verloopt het samenspel met al die verschillende nationaliteiten wonderwel. “We hebben een gezamenlijk doel. Dat smeedt een band”, zegt hij. “De conversaties worden gebracht in vier talen: Engels, Frans, Duits en Nederlands. Maar wees gerust: iedereen kan volgen. De nadruk ligt op muziek en beweging.”

De show vindt plaats op vrijdagavond om 19.30u in de refter van het asielcentrum en is bedoeld voor de medebewoners en het personeel van Totem zelf, maar ook voor alle andere inwoners van Arendonk en omstreken. “Iedereen is welkom. We vragen alleen om vooraf te reserveren”, zegt Sabine Van Dael, diensthoofd Sociale Begeleiding in asielcentrum Totem in Arendonk. “Dit is een mooie kans om ons asielcentrum eens van binnenuit te zien en te beleven. Zo kun je met je eigen ogen zien hoe de asielzoekers hier leven, maar ook… dat ze allemaal maar gewone mensen zijn zoals jij en ik.”

Alle bedden volzet

Asielcentrum Totem is ondergebracht in de oude Duitse legerbasis aan de Grens in Arendonk. Het is een van de grootste open opvangcentra van het land. Zo verblijven er vandaag 449 kandidaat-vluchtelingen. De grootste groep komt uit Afghanistan, gevolgd door Irak en Palestina. Zowat alle bedden in het centrum, waaronder ook die in de bijgezette noodtenten, zijn al vele maanden bijna permanent volzet.

Connected, vrijdag om 19.30u in asielcentrum Totem in Arendonk. Reserveren via 014-40.52.59 of e-mail sabine.vandael@fedasil.be.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio